Länsstyrelsen i Kronoberg går i spetsen för att ta fram rutiner för enklare försäljning av vildsvinskött från jägare direkt till konsument.

Länsstyrelsen i Kronoberg går i spetsen för att ta fram rutiner för enklare försäljning av vildsvinskött från jägare direkt till konsument. Foto: Martin Källberg

Kronoberg ska samordna försäljning av vildsvinskött

Hur göra för att enklare kunna sälja vildsvinskött utan att tulla på hygien och säkerhet? Frågan ska utredas av länsstyrelsen i Kronoberg som fått ett regeringsuppdrag om saken.

Uppdraget innebär att kronobergarna ska samordna landets länsstyrelser för att bland annat upprätta ett nationellt register för vildsvinsjägare, samt kartlägga var uppsamlingscentraler för vildsvin finns. Utöver det ska de regionala förvaltningsplanerna revideras.

Regeringsbeslut: Flera steg mot enklare vildsvinsförsäljning

Dessutom ska man ta fram ett system där jägare som vill sälja vildsvinskött direkt till konsument kan registrera sig som primärproducenter.

– Det är jätteviktigt att förenkla försäljningen av vildsvinskött. Då stimuleras jakten på vildsvin vilket i sin tur minskar skadorna i jordbruket, säger Kronobergs landshövding Maria Arnholm i ett pressmeddelande.

Lantbrukare och jägare nöjda med Vildsvinshjälp

Kronoberg är ett län med mycket vildsvin, och med lång erfarenhet av viltet som resurs och som skadegörare. Därför gör det, enligt Arnholm, hennes organisation lämpad att utföra regeringsuppdraget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev