Björnstammen ligger fortsatt högt över målen i Jämtland och Västernorrland. I ett uttalande från helgens årsstämma riktar Jägareförbundet Mitt Norrland kritik mot länsstyrelserna i länen. Foto: Johnny Olsson

Kritik mot misslyckad björnförvaltning

Rovdjurspolitiken i Jämtland och Västernorrland, och då främst björnförvaltningen, följer inte uppsatta mål. Trots att flera inventeringar visar att björnstammen ligger högt över målen finns inget intresse för att sänka stammen.

Det hävdar Jägareförbundet Mitt Norrland som under lördagens årsstämma antog ett uttalande som kräver att länsstyrelserna lyssnar på sina viltförvaltningsdelegationer.

 

Långt över uppsatta mål

Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland

Stämman var allvarligt oroad och missnöjd över det faktum att länsstyrelserna tar beslut som innebär att björnstammen fortsatt ligger högt över målen.

– Jägarna har gjort ett gediget arbete med att samla björnspillning, senast hösten 2015, vilket har visat att det finns betydligt fler björnar än vad länsstyrelserna har beslutat ska finnas, skriver Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland i ett pressmeddelande.

 

Hög tid

Jägareförbundet Mitt Norrland hävdar att förvaltningen av björnstammen misslyckats med tanke på att stammen inte sänkts mot de beslutade målen. Under de senaste tio åren har den legat still och i vissa delar av länen nära nog fördubblats.

– Det är hög tid att Länsstyrelserna börjar arbeta för att nå uppsatta mål och att man lyssnar på sitt rådgivande organ viltförvaltningsdelegationen, skriver Gun Fahlander.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev