Jägareförbundet Mitt Norrland kräver ökad licensjakt på björn. Foto: Barbro Nelly / Mostphos

Kräver ökad licensjakt på björn

Premium

Att björnstammen ökar så mycket i Jämtlands och Västernorrlands län är bekymmersamt. Nu vill Jägareförbundet Mitt Norrland se en större tilldelning vid höstens jakt.

Gun Fahlander.

Jägareförbundet Mitt Norrland är inte förvånat över resultatet av spillningsinventeringen för björn i Jämtlands och Västernorrlands län.

– Det var förväntat. Jägarna har sett det här, så vi är inte förvånande. Våra egna erfarenheter vad gäller viltobsar har pekat mot detta under tio års tid, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

 

 

Ökad licensjakt

Nu hoppas hon att att tilldelningen ökar och att fler djur får fällas via licensjakt i stället för skyddsjakt.

– Nu krävs det att länsstyrelserna beslutar om ett betydligt större antal björnar att fälla på licensjakt för att närma sig beslutade mål för björnstammen i Mitt Norrland. Vi har våra förvaltningsmål men inget pekar på att det går åt rätt håll för att nå dessa, säger Gun Fahlander.

 

Stor ökning av björnstammen

Stort antal prover

Över 5.500 spillningprover har samlats in och analyserats från Mitt Norrland under inventeringen i höstas och det är fler än vid inventeringen 2015.

Det är tack vare Mitt Norrlands jägare och jaktvårdskretsar som inventeringen fått den data som har krävts för att uppskatta björnstammen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev