Jägareförbundet Mitt Norrland kritiserar nivån i björnjakten i Västernorrland, och befarar att även Jämtlands län kan få en allt för låg licenstilldelning på björn inför höstens jakt. Foto: Boo Westlund

Skarp kritik mot låg licenstilldelning i björnjakten

Jägareförbundet Mitt Norrland är kritiskt till årets björnjaktbeslut i Västernorrland.
– Länsstyrelsen fegar ur i björnjakten och arbetar inte aktivt mot sitt eget förvaltningsmål. Effekten av årets licenstilldelning blir mer björn i Västernorrland, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland.

Förra veckan kom länsstyrelsen i Västernorrlands beslut om höstens licensjakt på björn. Enligt beslutet ska 40 björnar fällas i länet, fördelat på två delområden.

Länsstyrelsens beslut följer inte Viltförvaltningsdelegationens förslag till avskjutning.

– Jägarintresset framförde förslag på en avskjutning på 60 björnar, allt för att i närtid närma sig målet på 200 björnar i länet, och förslaget fick också stöd hos en majoritet av delegationen, säger Gun Fahlander.

 

Försiktighet framför förvaltning

Länsstyrelsen la sig på en lägre nivå i avskjutningen, motiverat bland annat av att många björnar dödats längs järnvägen.

– Jag vet inte varför länsstyrelsen inte vågar, vi förstår det inte, men effekten blir att vi inte når de mål som länsstyrelsen varit med och satt upp. Det är möjligt att vi måste se över målen, men att ha mål som man inte försöker nå är inte bra, säger Gun Fahlander.

Jägareförbundet Mitt Norrland har inte haft någon dialog med länsstyrelsen i frågan, och Gun Fahlander har svårt att se att det i det här läget går att ändra licenstilldelningen i Västernorrland.

– Nu skjuter vi knappt tillväxten, och det innebär att björnstammen istället för att minska kommer att öka i Västernorrland, säger Gun Fahlander.

 

Väntar på beslut

Hon väntar spänt på björnjaktsbeslutet i Jämtlands län.

– Där hoppas jag att länsstyrelsen ser att vi har en högre stam än de trott och ökar avskjutningen, men jag har blivit besviken förut. Vi får se hur det går.

Ett beslut är väntat under veckan. Länsstyrelsen har lovat besked före midsommar.

– Förra året gick björnjakten otroligt snabbt bland annat i Strömsunds kommun, där jakten i vissa områden var över på fyra dagar. Vi föreslog då en utökad licens med tio björnar, men det blev inte så trots att björnstammen ökar, säger Gun Fahlander.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev