Inventering visar att björnstammen är betydligt större än förväntat i Västernorrland. Nu nästan fördubblas tilldelningen till höstens jakt. Foto: Kjell-Erik Moseid

Kraftigt utökad björnjakt i Västernorrland

Nästan dubbelt så många björnar får fällas i Västernorrland till hösten. Tilldelningen är 40 björnar för länet, förra hösten fick 22 björnar skjutas.

Att björnjakten utökas kraftigt i Västernorrland beror på resultatet av den spillningsinventering som genomfördes i länet hösten 2015. Inventeringen visade på fler björnar än vad länsstyrelsen förväntat.
Inventeringsresultatet visar att länet har en björnstam på cirka 350–360 individer. Det är långt över enligt förvaltningsplanen på 180-220 björnar. Därför utökas nu tilldelningen.

Länsstyrelsen i Västernorrland skriver på sin webbplats att ”nuvarande strategi är att begränsa björnstammens tillväxt så ökningen stoppas. Inför nästkommande år planeras framtagande av en mer långsiktig strategi för att nå länets förvaltningsmål liksom en förnyad diskussion gällande måltal för länets björnstam.”

 

Länet är indelat i två jaktområden:

Område 1; Ånge, Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors kommuner.
Område 2; Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner.

 

Tillåter åteljakt

Högst 25 björnar får fällas inom jaktområde 2 under tiden 21 augusti till 15 september. Efter 15 september utgör hela länet ett jaktområde för eventuellt kvarvarande björnar på tilldelningen.
Länsstyrelsen tillåter åteljakt på björn, men särskilda bestämmelser gäller för åteljakten.
Länsstyrelsen poängterar i sitt beslut viktigheten i att björnjakten utförs på ett etiskt riktigt sätt genom att följa de regler och riktlinjer som gäller vid björnjakt.

Björnjakten pågår under tiden 21 augusti till 15 oktober, dock längst till de tilldelade björnarna är fällda.

 

Läs hela björnjaktsbeslutet för Västernorrland (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev