Jägaren får avslag på sin överklagan av polisens beslut om återkallande av vapentillstånd. Foto: Martin Källberg, Per Jonson

Körde i diket med 2,1 promille i blodet – får inte tillbaka sina bössor

En jägare i Skåne begär tillbaka sina jaktvapen men förvaltningsrätten i Malmö avslår hans överklagan. En grov rattfylla hösten 2021 är tillräckligt och argumenten jägaren anför i överklagan bortses från.

Det var i november 2021 jägaren i berusat tillstånd körde i diket och polis tillkallades. Alkoholmängden i blodet uppmättes till 2,19 promille. Dessutom fann polisen en kniv i jägarens benficka och mannen dömdes därför i tillägg till grovt rattfylleri även för brott mot knivlagen.

Närmare två år utan vapen

Jägarens jaktvapen beslagtogs och i slutet av förra året beslutade polisen om att återkalla jägarens tillstånd att inneha vapen. Detta beslut överklagades och jägaren skriver i sitt överklagande att han nu avtjänat sitt straff och varit utan sina vapen i närmare två år.

Vidare påtalar jägaren att han varit skytteinstruktör under lång tid samt både är aktiv skytt och jägare. Vapnen behövs dessutom för både skyddsjakt samt eftersök.

Inga tillräckliga skäl

Förvaltningsrätten i Malmö avslår dock överklagan och menar att skälen att häva polisens beslut inte är tillräckligt starka. Frågan är dessutom tidigare prövad av Högsta förvaltningsdomstolen som kommit fram till att en person som gjort sig skyldig till grovt rattfylleri anses vara olämplig att inneha vapen om det inte finns särskilda skäl. Några sådana skäl ser inte förvaltningsrätten i detta fall.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev