Vandringälgar från norr orsakar stora skador i ungskogsbestånden i dalgångarna nordväst om Överkalix. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vandringälgar från norr orsakar stora skador i ungskogsbestånden i dalgångarna nordväst om Överkalix. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kontroversiell jakt på vandringsälgar i juletid

I Överkalix avslutades älgjakten den 26 november. Men i dag fredag öppnas ett så kallat jakttidsfönster i nordvästra delen av kommunen.
Detta för att kunna skjuta de vandringsälgar som kommer ner i älvdalarna och orsakar betesskador. Men frågan är känslig och bland jägarna i området går åsikterna isär om jakten.

I april beslutade viltförvaltningsdelegationen om att införa ett så kallat jakttidsfönster i nordvästra delen av Överkalix kommun.

Fönstret hålls öppet under tiden 22 december–8 januari. Det är då möjligt för jaktlagen i området att skjuta de älgar som finns kvar på tilldelningen.

Aldrig förr har det licensjagats älg så sent på året.

Anledningen till att jägarna ska kunna jaga älg då är att området haft problem med höga betesskador vintertid. Det handlar om vandringsälgar som sökt sig till dalgångarna runt Ängesån, Lansån och Kalix älv när jakttiden är över.

För att komma till rätta med problemen införs därför nu på försök ett så kallat jakttidsfönster. Jakten på älg har i höst pågått i Överkalix fram till 26 november.

 

Känslig fråga

Det är i det här området som vandringsälgar kommer jagas under jul- och nyårshelgerna. Det är inga extra tilldelade älgar som ska jagas utan de som finns kvar på licenserna. Karta: Länsstyrelsen

Mikael Larsson. Foto: Privat

En del jägare i området är kritiska och ser jakten nu under julhelgerna som ett nödvändigt ont.

Frågan är känslig och flera jägare som Svensk Jakt pratat med vill inte uttala sig offentligt.

Göte Jönsson, ordförande i Överkalix jaktvårdskrets, vill inte ge någon som helst kommentar i frågan.

Jakt på älg den här tiden på året i Norrbotten väcker en del reaktioner och i synnerhet då det redan är ett snödjup på 60–70 centimeter i området. Dessutom har ett mildare väder passerat Norrbotten med efterföljande minusgrader. Jakten inleds dagen efter vintersolståndet. Det handlar om älgjakt under årets kortaste dagar med tillåten jakttid endast tre timmar.

– Jakt med hund är uteslutet. Möjligtvis går det att jaga med hjälp av skidor, säger Mikael Larsson, älgansvarig i Överkalix jaktvårdskrets.

Han sitter även med i älgförvaltningsgruppen i området som jägarrepresentant och är politisk ledamot för vänsterpartiet i viltförvaltningsdelegationen.

Han berättar att det hölls ett möte i början av december med de berörda jaktlagen där även skogsbolagen Sveaskog och SCA deltog.

– Skogsbolagen tvingar ingen att jaga utan påpekar att det rör sig om en möjlighet till jakt. Vi har skjutit allt fler älgar inom kretsen och vi har till och med skjutit större andel kor än tjurar. Vi har knappt en egen älgstam längre på vissa områden inom kretsen, säger Mikael Larsson.

Det är i det här området som vandringsälgar kommer jagas under jul- och nyårshelgerna. Det är inga extra tilldelade älgar som ska jagas utan de som finns kvar på licenserna. Karta: Länsstyrelsen

Det är i det här området som vandringsälgar kommer jagas under jul- och nyårshelgerna. Det är inga extra tilldelade älgar som ska jagas utan de som finns kvar på licenserna.
Karta: Länsstyrelsen

”Problem i 20 års tid”

– Däremot kommer vandringsälgar från norr ner i älvdalarna efter att jakttiden är slut. Det är många älgar som kommer och det har blivit omfattande betesskador på sina håll. Det här är ett problem vi haft i 20 års tid, säger Mikael Larsson.

För några år sedan märktes ett antal älgar med gps och när man såg vandringsmönstret anpassades delvis avskjutningen i de områden varifrån älgarna vandrar.

– Det gav viss effekt i östra delen av Överkalix, men det är fler jaktlag som behöver göra läxan och kanske ändra sin avskjutning. I dag skjuts det för mycket tjur och för lite hondjur i de områden varifrån älgarna vandrar ner till oss, säger Mikael Larsson.

Han tycker jakttidsfönstret är bättre än skyddsjakt.

– Tidigare ansökte markägare om skyddsjakt men fick avslag. Nu prövar vi det här jakttidsfönstret och det är jätteviktigt att vi gör en utvärdering där vi funderar över under vilka förhållanden jakten bedrivs, etiken och inte minst vilka djur som fälls. Ska jakten ha någon effekt bör man inrikta sig på att skjuta kalv och kor eftersom det är främst de som bryter ner tallungskogar, säger Mikael Larsson.

De älgar som nu ska skjutas är de som är kvar på tilldelningen från höstens jakt. Det är alltså inte frågan om någon utökning av tilldelningen eller ändrade mål i förvaltningsplanerna.

– Det här är ett alternativ till skyddsjakt och vi kan inte blunda för de höga betesskadorna.

 

Besvärligt – eller utmanande

Marcus Jatko, jakt- och klövviltsansvarig vid Sveaskog, förstår att det kan finnas delade meningar om jakttidsfönstret.

Han berättar att engagemanget i jaktfrågor är stort i Överkalix och även för att gå ut och försöka jaga älg under julhelgerna.

– Många är skogsägare och ser en chans att kunna göra något åt situationen med de vandringsälgar som orsakar skador i ungskogarna. Det ger också en möjlighet för jaktlagen att skjuta de älgar som kommer in på markerna i stället för att skjuta bort älgar ur ”höststammen”.

Enligt Marcus Jatko är betesskadorna omfattande i området nordväst om Överkalix.

– På över hälften av de inventerade bestånden var 20-50 procent av skogen betesskadad. Det fanns även bestånd som hade mellan 50-100 procent skador.”

Marcus Jatko berättar också att det finns jägare som ser en chans till jakt samt att det som en del ser som besvärliga förhållanden av andra ses som en utmaning.

– Vi har också mycket älg kvar att skjuta enligt skötselplanen. Men det är klart: det är mycket snö och korta dagar så det är inte lätt det här. Vi har dock prövat att höja avskjutningen norröver och i nordväst, alltså i de områden varifrån älgarna vandrar vintertid. Det har blivit mindre med älg men det är fortfarande allt för mycket älg som vandrar ner till älvdalarna. Vi får nu testa det här och utvärdera det, säger Marcus Jatko.

Han vill gärna att försöket fortsätter några år för att man ska kunna dra några slutsatser av decemberjakten.

– Sedan kanske vi får göra justeringar när i tid vi ska jaga och vilka områdesgränser man ska ha, men det ska vi diskutera efter den här jakten. Men jag är glad att både jägarsidan och vi är överens om att vi testar det här, säger Marcus Jatko.

Även delar av Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner har haft ett jakttidsfönster, mellan den 13 november och 3 december.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev