Beslutet om nya miniminivåer för järv försenas på grund av konflikten mellan länen om fördelningen av antalet järvföryngringar. Foto i hägn: Olle Olsson

Konflikt i järvfrågan – beslut försenas med månader

Premium

Jämtland har 40 procent av landets järvstam och viltförvaltningsdelegationen i länet säger bestämt nej till att öka antalet järvföryngringar. Beslut om nya miniminivåer för järv i norra Sverige försenas nu med månader och Naturvårdsverket försöker febrilt få länsstyrelserna i norr att komma överens om en fördelning.

I Jämtland sa nyligen viltförvaltningsdelegationen nej till tjänstemannaförslaget att öka antalet järvföryngringar. Övriga län i norra rovdjursförvaltningsområdet sa ja till förslaget om nya miniminivåer.

Länsstyrelserna i norra förvaltningsområdet föreslog en omfördelning i andelen järvföryngringar. För Jämtlands del skulle det innebära en miniminivå med 34 föryngringar – en ökning från nuvarande nivå på 23,5 föryngringar, medan både Norrbotten och Västerbotten föreslogs få en sänkning.

När ärendet kom upp på viltförvaltningsdelegationens bord i Jämtland sa en övervägande majoritet av ledamöterna nej till förslaget.

Landshövding efterlyser ny rovdjursförvaltning

Jämtland har cirka 44 procent (motsvarande 40 järvföryngringar) av norra förvaltningsområdets järvstam.

– Tanken var att ta beslut om nya miniminivåer för järv i förra veckan men i och med att vi inte fått något formellt förslag från norra förvaltningsområdet så väljer vi att gå tillbaka och förlänga processen och försöka förankra den, säger vilthandläggare Mikael Wallén vid Naturvårdsverket.

Han fortsätter:

– Vi måste försöka hitta en lösning där berörda parter är så lite missnöjda som möjligt, det är en rejäl förtätning av järvstammen i Jämtland i tjänstemannaförslaget från norr. Vi har förståelse för att Jämtland känner sig överkörda inom samverkansområdet. De tycker att de fick en oskäligt hög nivå i tjänstemannaförslaget som togs fram.

 

Är någon form av kompromiss att vänta nu?

– I vart fall en fortsatt dialog. Jag har svårt att se vart det hamnar, men vi måste fortsätta med en förankringsprocess för att se vad som går att göra för att komma överens. Det är en process på ett par månader som behövs. Samverkansrådet träffas inte så ofta. Man måste låta processen ta lite tid, säger Mikael Wallén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev