Järven uppehöll sig under licensjakten utanför jaktområdet. Nu får den fällas på skyddsjakt. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Rendräpande järv får skjutas – helikopter och grovhagel tillåts

Under hösten har en järv vid flertalet tillfällen setts jaga renar. I lördags hittades fyra skadade, som renskötare fick avliva på plats.
Nu har Länsstyrelsen Jämtland godkänt samebyns skyddsjaktsansökan.

Licensjakten på järv i Jämtland avslutades den sista december. I det, till Jovnevaerie samebys marker, intilliggande licensjaktområdet fälldes två av tre tilldelade järvar.
Men den järv som vid flera tillfällen under hösten setts jaga renar undkom till stora delar jakt då den mestadels höll sig utanför området.

Renar fick avlivas

I lördags hittade dock renskötare från samebyn stora mängder spår av järv, och fyra skadade renar som fick avlivas på plats. Dagen efter kontrollerades och bekräftades uppgifterna av länsstyrelsens fältpersonal.

Skyddsjakt beviljas

I skyddsjaktsansökan uppger samebyn även att det kommer att finnas omkring 1.000 till 1.200 renar i området hela vintern.
I ansökan, som fått bifall, skriver länsstyrelsen att ”situationen för samebyn är allvarlig. Som tidigare beskrivits består skadebilden av både direkta och indirekta skador.”

Jakt med hagel från helikopter

För att underlätta skyddsjakten kan helikopter komma att användas. Länsstyrelsen har därför sökt dispens för att hagelvapen och patroner av typen buckshot, med hagel om 6,1 millimeter, ska få användas från helikoptern. Detta har Naturvårdsverket gett tillstånd till.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev