På måndag ska rättegången mot Karl Hedin inledas, men nya uppgifter om huvudvittnet försvårar åklagarens bevisning. Foto: Jan Henricson

Komplicerad rättegång väntar i Hedinfallet

Företagsledaren Karl Hedin och hans advokat Sven Severin ser med tillförsikt fram mot den rättegång om olaga jakt som på måndag inleds i Västmanlands tingsrätt. Om den blir av, vill säga. Att genomföra en rättegång samtidigt som åklagarens huvudvittne utreds för ett grovt brott blir minst sagt komplicerat.

Jan Henricson Publicerad 16 februari 2021 - 13:06

Åklagarens huvudvittne, den ”trovärdiga källan” har under förundersökningens gång kommit att ifrågasättas allt mer. Hon har bland annat i brev till miljöåklagaren mångordigt tagit tillbaka sina uppgifter, och förklarat att hennes avsikt med att vittna falskt har varit att komma över sin makes tillgångar.

 

Ny vändning i Västmanlandfallet: Huvudvittnet misstänkt för stämpling till mord

Att hon uppgett att den kände företagsledaren och vargdebattören Karl Hedin har överlämnat gift till hennes man med instruktioner hur det ska användas för att döda varg, har enligt vittnet varit ett sätt för att öka åklagares och polisers intresse för fallet.

 

Pågår brottsutredning

Försvaret har tidigare begärt att huvudvittnets uppgifter inte ska tillåtas att användas under rättegången, bland annat med hänsyn taget till att hon själv inte delgavs misstanke om brott när hon lämnade dem. Men tingsrätten har i ett beslut sagt att man tar ställning till den frågan först när rättegången inleds, och åklagaren har åberopat sådan bevisning.

Åklagarens möjlighet att använda vittnets första uppgifter, alltså de hon lämnade i inledningen av utredningen, stärktes inte under måndagen då det framkom att hans huvudvittne nu är föremål för en förundersökning, misstänkt för stämpling till mord på maken, som är en av de åtalade i Västmanlandfallet.

 

Vill ställa frågor

Att förundersökningen pågår blev känt i samband med att Karl Hedins försvarsadvokat Sven Severin i en skrivelse till tingsrätten beskrev vad som hänt, och hur man begär att förhör med vissa vittnen utvidgas.

Advokat Sven Severin.

– Det är förstås angeläget att vi kan ställa frågor också om detta under förhandlingen, säger Sven Severin.

Han har emellertid svårt att se att en huvudförhandling kan genomföras, om inte förundersökningen kompletteras med den utredning som nu pågår mot vittnet.

– Att vittnet nu utreds för att ha lagt ett ut kontrakt på sin make, gör att man i än högre grad kan ifrågasätta hennes trovärdighet, säger Sven Severin.

 

Förbereder rättegång

Trots de senaste dagarnas händelseutveckling förbereder sig Karl Hedin och hans försvarare på att rättegången inleds på måndag nästa vecka.

– Ja, Karl Hedin ser fram mot rättegången och hoppas att den ska komma till stånd. Vi förbereder oss på en rättegång där det kommer att visas att min klient är oskyldig till det han anklagas för, säger Sven Severin.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev