Oskarshamns kommun utrustar sina kommunjägare med mörkersikten och mobila jakttorn för att effektivisera jakten på tätortsnära vildsvin. Foto: Martin Källberg

Kommunens jägare utrustas med mörkersikten

Oskarshamns kommun har beslutat att utrusta sina kommunjägare med mörkersikten och mobila jakttorn. Vildsvinen kommer allt oftare in i bebodda områden, och kommunen vill ge jägarna chansen till effektivare jakt.

Vildsvinen har bland annat bökat sönder fotbollsplanen på Fredriksbergs idrottsplats. Land Lantbruk berättar att föreningen Rödsle BK har tvingats flytta sina fotbollsmatcher och träningar till andra fotbollsplaner i kommunen. Även jordbrukare har drabbats av en växande vildsvinsstam.

 

Kommunen agerar

Nu har Oskarshams kommun tröttnat på djurens nattliga äventyr.

– Vi har haft en dialog med våra kommunjägare om hur de ska bedriva en effektivare jakt, och då beslutade vi att köpa in två mörkersikten. Än så länge har de bara kunnat jaga i gryningen, men med hjälp av siktena ska man kunna jaga nattetid när djuren är som mest aktiva, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson, (S), i en kommentar till Land Lantbruk.

Kommunen vill se över hur man kan minska antalet vildsvin i sina egna skogar.

 

Effektivare förvaltning

– Det här är en första insats vi gör, men vi måste också titta lite mer långsiktigt på hur vi ska kunna begränsa stammen. Vi äger en hel del mark runt omkring det här området, och funderar på om vi fortsättningsvis ska villkora en effektivare jakt i skogen. Det är ju bättre att jaga dem där än bland villorna, säger Andreas Erlandsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev