För att få bättre kontroll på var vildsvin förekommer i tätorter i Kalmar kommun har kommunen inrättat e-tjänsten Vildsvinsobservation. Foto: mostphotos

E-tjänst ska minska vildsvinsproblem

Premium

Vildsvin som förekommer i tätorter i Kalmar kommun är ett så stort problem att kommunen har inrättat en e-tjänst dit fastighetsägare kan rapportera var vildsvin förekommer.

Eftersom vildsvin kan ställa till stora skador i trädgårdar och parker prioriterar Kalmar kommun detta i sitt skyddsjaktarbete. Men för att komma åt de vilda svinen måste kommunjägarna veta var de finns.

 

Viktig information

I den nya e-tjänsten Vildsvinsobservation som tillkommit på kommunens hemsida kan allmänheten hjälpa skyddsjägarna genom att meddela var och när de sett vildsvin i tätorterna. Kommunen skriver att all information är viktig, men att en rapport i e-tjänsten inte per automatik innebär att en jägare dyker upp för att ta itu med problemet.

– Våra skyddsjägare kan inte alltid komma direkt när en observation lagts in, eftersom vi inte har någon jourverksamhet. Alla observationer gör ändå stor nytta i det långsiktiga arbetet, skriver Kalmar kommun på sin hemsida.

 

Kultingar och tid

Att rapportera sedda vildsvin i Vildsvinsobservation är enkelt. På en karta får man pricka in var observationen gjorts. I kommentarsfält kan rapportören skriva in antal djur, om det var med kultingar, tiden för observationen. Det går att lämna kontaktuppgifter men är inte nödvändigt för att rapporten ska registreras.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev