Publicerad 25 maj 2017 - 11:13

Besökarna strömmade till Elmia och hittade snabbt fram till Svenska Jägareförbundets monter där de fick prata jakt och förbundsfrågor med personal och förtroendevalda. Foto: Oscar von Stockenström

Klassisk jaktmässa har öppnat portarna

Elmia Game Fair har öppnat portarna och besökarna har strömmat in. I tre dagar pågår den klassiska jaktmässan i Jönköping där det inte bara finns en mängd utställare, utan som också har ett innehållsrikt program.

För den som inte tidigare vilat benen på läktaren vid hunddammarna rekommenderas ett besök. Under lättsamma former tävlar här besökarnas hundar i apportering, och i en hinderbana. Och underhållningsvärdet är stort.

Men det är bara en programpunkt av många. Besökarna kan också titta på hundparader, skjuta både hagel och kula, lyssna och titta på Leif Mannerström när han tillagar vilt, lyssna på jaktprofilen Thomas Ekberg som pratar jaktetik och på Mikael Tham som tar upp säkerheten i jakten.

Klassiska jaktmässan Elmia Game Fair har slagit upp portarna för tre dagars mässa och besökarna kommer i massor. Foto: Oscar von Stockenström

En nyhet för i år är att SM i jakt, där elever från jaktutbildningarna på landets Naturbruksgymnasier tävlar, avgörs på mässområdet. Grenarna de tävlar i är bland annat eftersök, jakthundskunskap, styckning, skytte och trofébedömning.

 

Hundar till tusen

Något som kan bli både intressant och elegant är när flera fågelhundklubbar tillsammans har en stående fågelhunduppvisning på Elmias hundfält. I Lunden finns mer hundvetande att hämta där Svenska Schweisshundklubben utmanar besökarna att prova sina kunskaper om eftersök.

Flera hundklubbar finns på plats för att prata och visa sina raser, det blir test av hundar i vildsvinshägn och demonstration av grythundar.

Och så finns förstås trickskytten Jocke Smålänning på plats för att under ett antal föreställningar visa sina konster.

 

Jägareförbundare överallt

Svenska Jägareförbundet finns som vanligt över i stort sett hela mässområdet med olika aktiviteter. Inte minst är närvaron tydlig i Lunden där ungdomar kan spika fågelholkar och steka kolbullar och där besökarna kan få sina troféer bedömda, prata älgförvaltning med företrädare för Aneby älgskötselområde, diskutera den i dagarna omdebatterade jägarexamen och lära mer om eftersök.

På skjutfältet finns instruktörer från förbundet som visar nybörjare till rätta och ger rutinerade skyttar goda råd för att de ska bli ännu skickligare.

 

Spridda funktionärer

Tema för Jägareförbundets deltagande i mässan är ”Sverige är fantastiskt”. Om vilket jaktland vi har pratar riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné vid flera seminarier som hålls under de tre dagarna.

I Jägareförbundets monter kan besökarna prova att skjuta i simulator Foto: Oscar von Stockenström

Eftersöksexperten och jaktvårdskonsulenten Jesper Einarsson delar med sig av sina erfarenheter och ordföranden i Jägareförbundet Jönköping Gunnar Lindblad bjuder in till diskussion om den infekterade vildsvinsfrågan.

I en central monter finns personal och förtroendevalda från Jägareförbundet för besökarna att diskutera aktuella jaktfrågor med, liksom med de funktionärer som är spridda över hela mässområdet.

Och utöver detta en mängd utställare av stort och smått. Vapen förstås, kläder och skor, optik, hundspårarutrustning, radioapparater, transportmedel, jaktresor, samt allt annat tänkbart som hör jakten och viltvården till.

Elmia Game Fair pågår torsdag–lördag.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram