En riktig mässdag ska man bli bjuden på rykande hett kokkaffe ur sotig panna. Jägareförbundets Christer Johansson slösar inte på dropparna. Foto: Jan Henricson

Intensiv mässdag för Jägareförbundet på Elmia

När årets upplaga av Elmia Game Fair slog upp portarna på torsdagsmorgonen strömmade besökarna till. För Jägareförbundets personal och förtroendevalda, som syntes så gott som överallt, blev det fullt upp.

Vad passar en jägare bättre en gråmulen och kylslagen majdag än att söka sig till en jaktmässa? Inte mycket tycks det, för klassiska Elmia Game Fair fylldes snabbt av intresserade, denna den första dagen av tre som mässan pågår.

Redan innan entrén mötte förtroendevalda från Jägareförbundet besökarna för att locka med ett medlemskap. Marie Berglind och Inger Andersson tyckte det var lite besvärligt att värva eftersom de allra flesta som passerade redan var medlemmar. Foto: Jan Henricson

På andra plan i mässans inomhusdel, där de stora tillverkarna och leverantörerna visar sina produkter och varumärken i generöst tilltagna montrar, flockades snart besökarna. Där fick de klämma och känna på vapen, provsikta med den nyaste optiken, fundera över om det är dags att byta jaktgarderob och lockas av att åka på en spännande jaktresa, för att nämna något.

I den särskilda avdelning för mörkerriktmedel som ställts iordning, kunde besökarna i en nedsläckt hall prova hur olika mörkersikten fick vildsvinsfigurerna som satts upp i den bortre delen av rummen att synas nästan som om det varit ljust i lokalen.

Med tanke på att regeringen för bara ett par veckor sedan beslutade att sådana hjälpmedel ska vara tillåtna vid vildsvinsjakt är det ett smart drag av mässarrangören. Intresset var med andra ord mycket stort under torsdagen, jägarna köade för information och provsiktning.

 

De unga jägarna i förbundets satsning Ung jägare hade fullt upp i skyttesimulatorn. Gustav Kjellin Fransson räknar poäng när Jesper Johansson från Nybro skjuter. Foto: Jan Henricson

Positiva ungdomar

Bara en liten bit därifrån drog aktiviteterna i Jägareförbundets inomhusmonter mycket folk. Kanske lockades de av förbundets satsning Unga jägare där ungdomar visade framfötterna i skyttesimulatorn där de tog emot och gav skyttarna goda råd, räknade poäng och hälsade välkommen åter.

 

Det blåste mindre i Svenska Jägareförbundets inomhusmonter, men det var precis som i Jägarlunden många besökare. Carina Dunberg hjälper till med inloggning och i bakgrunden svarar generalsekreterare Bo Sköld på medlemmarnas frågor. Foto: Jan Henricson

Förtroendevalda fanns utspridda i montern för att diskutera jakt och svara på frågor. Personal från förbundets region syd skrev in nya medlemmar och hjälpte till med inloggningar till förbundets och Svensk Jakts webbsidor.

 

Överallt syntes de signalfärgade tröjorna. Här håller riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné föredrag om hunden i jakten, och vilket ansvar men också glädje som följer med den. Foto: Jan Henricson

Konsulenter med specialkunskaper höll föredrag om vildsvin, sälförvaltning, och den kommande jakttidsberedningen på mässans kunskaps- och inspirationsscen. Där demonstrerades också bågjakt, gavs tips om hur man lyckas med vildsvinsjakten och diskuterades alternativ till bly i ammunition, bland annat.

Resultatet av jakten, det klimatsmarta, goda och nyttiga viltköttet, har uppmärksammats allt mer på senare år. Det märks också i mässprogrammet på Elmia där man på en särskild viltmatsscen visade styckning, inspirerade till stordåd i köket, och tipsade om vilka viner som passar bäst till mat tillagad av viltkött.

 

En av Jägareförbundets yngre funktionärer på Elmia Game Fair var Albin Helmersson, Jönköping, som här hjälper Agnes Samuelsson, Dalsjöfors, att få ihop en fågelholk ute i Jägarlunden. Foto: Jan Henricson

Kaffe med kolbulle

Om utställningen på övre plan på många sätt är elegant och sparsmakad är intensiteten så mycket större en våning ner. Där får de köpsugne sitt lystmäte genom ett stort utbud av praktiskt taget allt som har med jakt, fiske och friluftsliv att göra.

Efter att godmodigt ha knuffat sig genom gångarna är det nästan befriande att komma ut i Jägarlunden där Jägareförbundets närvaro är påtaglig. Där kan barnen spika sig en fågelholk att ta med samtidigt som pappa och mamma steker en kolbulle och får sig en kopp rykande hett kokkaffe ur sotig panna.

 

Trofébedömning är givet på en jaktmässa. Jaktvårdskonsulent Claes Lindström mäter ett fint älghorn med Anders Lindgren i bakgrunden. Foto: Jan Henricson

Även den som inte har något horn med sig rekommenderas att stanna till vid förbundets trofébedömning. Där finns vackra och intressanta troféer att titta på och hornbedömarna svarar gärna på frågor om vad de mäter och tittar på när de avgör om ett horn ska tilldelas en medalj eller inte.

 

Henrik Barnekow, trea från vänster, berättade att det finns fler än 80 jakthundsraser registrerade i Kennelklubben. Här visar stövarraserna upp sig på hundparaden. Foto: Jan Henricson

Hundar och skytte

Hundarna har som vanligt en central roll på Elmia Game Fair. En lång rad hundklubbar finns på plats med engagerade medlemmar som älskar att berätta om sina raser. Att slå sig ner en stund för att följa apporteringstävlingen vid hunddammarna rekommenderas varmt.

Fågelhundsuppvisning, grythundar i aktion och rasparaden är andra inslag i hundavdelningen av mässan.

Skyttet är en annan viktig del av utomhusaktiviteterna. Varför inte inspireras av trickskytten och världsmästaren Raniero Testa för att sedan gå vidare och skjuta en egen serie lerduvor?

Studiefrämjandets Sara Nordengård bjöd på en förhandstitt på Jägareförbundets nya kursbok för jägarexamen. Foto: Jan Henricson

 

En välbesökt Elmia Game Fair. Foto: Jan Henricson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev