Trots ett stort antal vargdödade får blir det ingen skyddsjakt i Sjundareviret. Detta efter dom i kammarrätten. Foto: Privat/Mostphotos

Trots ett stort antal vargdödade får blir det ingen skyddsjakt i Sjundareviret. Detta står klart efter en dom i kammarrätten. Foto: Privat/Mostphotos

Kammarrätten: Rätt att neka Molstaberg skyddsjakt på varg

Kammarrätten fastslår domen från förvaltningsrätten. Därmed står länsstyrelsens avslag på Molstabergs skyddsjaktansökan på varg fast.

Vid två olika angrepp i maj dödades ett mycket stort antal får av varg vid Molstaberg, Södertälje kommun.

Fårägarna ansökte om skyddsjakt i det aktuella Sjundareviret men länsstyrelsen i Stockholms län nekade till begäran. Länsstyrelsen ansåg att det fanns betydande svagheter i stängslingen av de angripna hagarna och menade därför att det fanns andra lämpliga lösningar än skyddsjakt.

Molstaberg, som har cirka 1.000 får, överklagade tillsammans med LRF beslutet till Förvaltningsrätten i Luleå. Molstaberg uppgav samtidigt att gården kommer att upphöra med fårskötseln om inte vargarna i Sjundareviret fick skjutas vid skyddsjakt.

Förvaltningsrätten gick dock på länsstyrelsen linje och slog i sin dom fast att det var rätt av länsstyrelsen att inte tillåta skyddsjakt.

 

Överklagade igen

Då överklagade fårägarna förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten i Sundsvall. Fårägarna menar att stängslet som låg ner och eltråden som plockades bort var en följd av att man höll på att sätta upp nya rovdjursavvisande stängsel. Grinden i stängslet var öppen några timmar efter angreppet när länsstyrelsens besiktningsman var på plats, men inte vid själva angreppet, menar fårägarna.

Nu har även kammarrättens dom fallit. Kammarrätten fastslår förvaltningsrättens dom och det betyder att det var rätt av länsstyrelsen att inte bevilja skyddsjakt på varg i Sjundareviret till följd av attackerna på får vid Molstaberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev