Vargdödat får vid Molstaberg.

Vargdödat får vid Molstaberg. Foto: Privat

Molstaberg överklagar nej till skyddsjakt

Molstaberg överklagar avslaget på skyddsjakt på varg till kammarrätten. Fårägarna och länsstyrelsen i Stockholms län är bland annat inte överens om hur det stora vargangreppen i maj gick till.

Skyddsjaktansökan avslogs av länsstyrelsen då myndigheten anser det finns andra lämpliga lösningar, som att säkerställa fullständiga stängsel av någon typ runt hagarna, för att förhindra vargangrepp.

Molstaberg överklagade beslutet med hjälp av LRF, som menar att frågan är principiellt viktig.

– Molstaberg är ett exempel på en myndighetsövning som är helt oacceptabel och där myndigheten inte klarar av att göra de avvägningar den ska. Det är inte så politikerna hade tänkt sig, sa LRF-ordföranden Palle Borgström till tidningen Land Lantbruk.

Men förvaltningsrätten gick på länsstyrelsen och avslog överklagandet.

 

Öppen vid besiktning

Nu överklagar alltså Molstaberg igen, uppger SVT Nyheter. Den här gången till kammarrätten. Fårägarna menar att stängslet som låg ner och eltråden som plockades bort var en följd av att man höll på att sätta upp nya rovdjursavvisande stängsel. Grinden i stängslet var öppen några timmar efter angreppet när länsstyrelsens besiktningsman var på plats, men inte vid själva angreppet, uppger fårägarna.

Molstaberg har cirka 1.000 får. Gården kommer enligt egen utsago att avveckla fårverksamheten om inte vargarna i Sjundareviret får skjutas på skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev