Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, är kritisk till renmarksutredarens slutsatser. Foto: Lars-Henrik Andersson, Marcus Bäckström

Jakt- och fiskesamerna kritiserar utredarens slutsatser

Jakt- och fiskesamerna är starkt kritiska till Eric M Runessons slutsatser att bara samebyar har jakt- och fiskerätt inom sitt område på statens mark.

Jakt- och fiskesamerna är starkt kritiska till Eric M Runessons slutsatser att bara samebyar har jakt- och fiskerätt inom sitt område på statens mark.

Håkan Jonsson, ordförande för Jakt- och fiskesamerna, har länge fört en kamp för att samer som står utanför samebyarna ska kunna få samma rättigheter till jakt i fjällen som samer som är medlem i en sameby.

Medlem i sameby

Den 10 maj förra året röstade styrelsen i Sametinget igenom ett förslag som innebär att samer utanför renskötseln också ska kunna bli medlem i en sameby. I slutet av februari i år klubbades förslaget av Sametinget.

Det skulle i så fall innebära att fler samer kan få samma rättigheter till jakt i fjällen som samebymedlemmar. I dag är det bara samebymedlemmar som har jakträtt på statens mark i fjällen.

Än så länge är det bara ett förslag, som regeringen ännu inte tagit ställning till. Parallellt med det förslaget pågår den stora renmarksutredningen som leds av Eric M Runesson.

Inte nöjda

Hans slutsatser i en ny promemoria sågas av Jakt- och fiskesamerna.

– Vi är inte nöjda. Promemorian innehåller många konstiga formuleringar, säger Håkan Jonsson.

Expertgruppen i Renmarkskommittén och parlamentarikerna ska nu syna Runessons slutsatser i den drygt hundra sidor långa promemorian, som är döpt till ”PM48”.

Inget förtroende

Han berättar att en stor del av Eric M Runessons slutsatser bygger på juristen Mattias Åhréns utredningar.

Mattias Åhrén deltog i förberedelserna när Girjas sameby tillsammans med Svenska Samernas Riksförbund, SSR, stämde staten.

– Jag har inget förtroende för Mattias Åhrén och om Jakt- och fiskesamerna ska ha förtroende för Eric M Runesson krävs att Renmarkskommittén går på Sametingets linje att alla samer ska kunna bli medlem i en sameby. Tills vidare har jag förtroende för Runesson, säger Håkan Jonsson.

Han tycker att flera av de analyser som Eric M Runesson gör i promemorian är förvånande.

– Till exempel att renskötselrätten inte bygger på etnicitet och att bara samebyar har jakt- och fiskerätt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev