Jakt på 75 vargar är inte tillräckligt för att minska vargstammen, enligt Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson, Martin Källberg

Jägareförbundets ordförande: 75 vargar är inte tillräckligt

Länsstyrelsernas beslut om jakt på 75 vargar 2023 kommer inte att minska vargstammen, och det är tveksamt om den stoppar tillväxten. Den bedömningen gör Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson som hade hoppats på en högre tilldelning.

Enligt Peter Eriksson är de politiska signalerna tydliga vad gäller vargförvaltningen – antalet vargar ska minska.

– Den avgående regeringen, liksom de partier som förväntas bilda en ny regering, har varit klara på den punkten. Vargstammen har tillåtits växa sig för stor och behöver minska, säger Peter Eriksson som bedömer att länsstyrelsernas jaktbeslut för 2023 inte är tillräckligt för en sådan utveckling.

 

Minst 100

Han är också tveksam till att 75 vargar är tillräckligt för att stoppa upp tillväxten.

– Med en jakt på minst 100 vargar kanske man hade kunnat börja vända på utvecklingen. Och jag förstår inte varför länsstyrelserna tvekar. Vargarna är så många att man inte behöver vara rädda för att underskrida något golv för stammens storlek, säger Peter Eriksson.

– Men det gäller förstås att myndigheterna utökar jakten på rätt sätt, att de tänker sig för och skriver kloka beslut. Inte minst med tanke på de överklaganden som alltid kommer.

Regeringen vill göra det enklare att förvalta vargen genom jakt

Mycket kvar

Trots det är han inte allt igenom missnöjd med beslutet. Det är en avsevärd höjning från förra årets jakt på 33 vargar (varav 28 fälldes), och Peter Eriksson bedömer att Jägareförbundet lyckats med sitt långsiktiga arbete, att myndigheterna lyssnat på förbundets budskap. 

– Ännu återstår mycket att göra, men att jakten utökas är ett steg på vägen. Den tillträdande regeringen har en mängd svåra frågor att hantera för att kunna uppfylla sina vallöften om en kraftigt minskad vargstam, bland annat att få EU att omklassa vargen till förvaltningsbar i art- och habitatdirektivet. 

 

Bekymmer i Sydsverige

På bara något år har vargstammen ökat dramatiskt i södra rovdjursförvaltningsområdet, med flera vargrevir i Södermanland, Östergötland, Jönköpings län och Skåne.

Naturvårdsverket delegerade inte någon beslutanderätt om vargjakt till länsstyrelserna i de berörda länen, och när Jägareförbundets länsföreningar krävde att verket ändrade sitt beslut möttes de av kalla handen.

Något som bekymrar Peter Eriksson:

– Vi ser hur fort det går när en vargstam etablerar sig, och det är bekymmersamt att det inte blir någon jakt i Sydsverige. Där har myndigheterna ett jobb att göra inför nästa år. Vi får hoppas att den nya ordningen där miniminivåer fastställs på förvaltningsområdesnivå i stället för länsnivå kan bidra till att det blir jakt även i varglänen i södra Sverige.

 

Politiken bestämmer

Peter Eriksson tycker inte att det finns någon anledning för politikerna att invänta Naturvårdsverkets nya utredning om hur många vargar Sverige ska ha, för att gå från ord till handling i fråga om att minska vargstammen. En utredning som initierades av S-regeringen en tid innan valet.

– Nej, det behöver inte utredas mer. Vargstammens storlek är en politisk fråga så det är bara för våra politiker att bestämma sig, säger Peter Eriksson.

 

[totalpoll id=”188853″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev