Nuvarande älgjaktssystem som sjösattes 2012 är ett misslyckande för älgförvaltningen, anser Jägareförbundet i Uppsala län.

Nuvarande älgjaktsystem är ett misslyckande för älgförvaltningen, anser Jägareförbundet i Uppsala län. Foto: Roland Svensson

Jägareförbundets länsförening: Stor oro för älgstammens negativa utveckling

Älgstammen i Uppsala län är inte längre jaktbar på många håll. Det anser Jägareförbundets länsförening. I samband med årsstämma den 13 april enades Jägareförbundet Uppsala län om ett uttalande som här nedan publiceras i sin helhet.

Älgen är inte bara en nationalsymbol för den svenska naturen utan också en viktig art för bland annat biologisk mångfald. Dessutom är älgen en mycket betydelsefull förnyelsebar naturresurs för många människor. De senaste 50 åren har älgen utan tvekan varit vårt viktigaste jaktobjekt för länets cirka 10.000 jägare. Flest älgar sköts i Uppsala län jaktsäsongen 1983/84 då 4.484 älgar fälldes. Den senaste jaktsäsongen sköts bara 1.241 älgar i länet.

Jägareförbundet: Vad tycker du om älgjakten?

Det är med stor oro vi kan följa den negativa utvecklingen älgstammen har inom länet, främst under de senaste 8-10 åren. På många håll i länet finns tyvärr inte längre en jaktbar älgstam. Orsakerna till denna utveckling är generellt en för stor avskjutning på de produktiva djur och detta i kombination med en, inom vissa områden, avlysningsjakt med orealistiska avskjutningsmål. Ytterligare ett hot utgör etablering av vargrevir inom länet. Detta är ytterst anmärkningsvärt.

Del 1: Älgjägarnas rop på hjälp – kallade till krismöte: ”År från år missar vi så fruktansvärt mycket”

Jägarna, markägarna och länsstyrelsen måste nu tillsammans noggrant följa utvecklingen och vidta de åtgärder som behövs för att restaurera länets älgstam. Ytterst ansvarig myndighet är länsstyrelsen, som besitter ”verktygen” för att stoppa den negativa utvecklingen som finns i så gott som alla länets älgskötselområden.

Nuvarande älgjaktsystem som sjösattes 2012 är ett misslyckande för älgförvaltningen. Med markägarna i beslutsposition (i älgförvaltningsgrupperna) och en alltför passiv länsstyrelse har detta bäddat för nu rådande läge.

Skogsbolag och LRF: Skador av älg för stora – utred jaktlagstiftningen

Jägareförbundet Uppsala län hoppas och utgår ifrån att övriga inblandade parter tillsammans med Jägareförbundet Uppsala län är beredda att nu skyndsamt agera för att uppnå målet med en livs kraftig älgstam av hög kvalité i balans med betesresurserna.

Det är länsstyrelsens ansvar för att målen uppnås.

 

Uttalande av Jägareförbundet Uppsala läns årsstämma den 13 april 2023.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev