Publicerad 10 juni 2021 - 12:00

Lag stoppades i EU-parlamentet. Foto: Mostphotos
Jägareförbundets arbete lönade sig – EU tar bort skrivningar
Två jaktfientliga förslag har gått Jägareförbundets väg. Nye ordföranden Peter Eriksson gläds över att EU har lyssnat på kritiken.
EU-kommissionen tar bort kritiserade skrivningar i ett förslag där jakt och fiske likställs med gruvdrift.
– Efter massiv kritik från både jägarkåren och en rad medlemsstater, däribland Sverige, har EU-kommissionen nu valt att ta bort de negativa skrivningarna om jakt och fiske för strikt skyddade områden, säger Peter Eriksson, ny förbundsordförande för Svenska Jägareförbundet till förbundets hemsida.
EU-kommissionen vill stoppa jakt för ökad biologisk mångfald
Ett samarbete
Svenska Jägareförbundet har tillsammans med den Europeiska jägarfederationen FACE, arbetat aktivt mot ett förslag från EU-kommissionen att jakt och fiske inte ska få förekomma i strikt skyddade områden som ska omfatta minst 10 procent av all mark och allt vatten inom EU.
Jakt omnämns inte längre i förslaget, och kommissionen medger att förvaltning av exempelvis klövvilt och invasiva arter ska kunna förekomma.
”Framgång för viltvården”
Ett förslag om totalförbud vad gäller import och export av samtliga hotade arter röstades samtidigt ned i Europaparlamentet, vilket var ytterligare en seger för Jägareförbundet.
Hade utskottets förslag antagits så skulle det ha påverkat möjligheten att importera jakttroféer från bevarandejakt i exempelvis Afrika och Asien. Det skulle även ha påverkat utbyten av exemplar av hotade arter i vetenskapligt syfte. Detta skulle slå hårt mot bevarandeprogram runt om i världen som är beroende av att sådana utbyten kan ske.
– Jägareförbundet arbetade i nära samarbete med FACE, CIC och Safari Club International för att uppmärksamma ledamöterna i plenum om vikten av att ändra utskottets förslag. Utfallet i den slutliga omröstningen är en framgång för förbundet och inte minst den internationella viltvården, säger Peter Eriksson till Svenska Jägareförbundet hemsida.
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.