Lag stoppades i EU-parlamentet. Foto: Mostphotos

Jägareförbundets arbete lönade sig – EU tar bort skrivningar

Två jaktfientliga förslag har gått Jägareförbundets väg. Nye ordföranden Peter Eriksson gläds över att EU har lyssnat på kritiken.

EU-kommissionen tar bort kritiserade skrivningar i ett förslag där jakt och fiske likställs med gruvdrift.

– Efter massiv kritik från både jägarkåren och en rad medlemsstater, däribland Sverige, har EU-kommissionen nu valt att ta bort de negativa skrivningarna om jakt och fiske för strikt skyddade områden, säger Peter Eriksson, ny förbundsordförande för Svenska Jägareförbundet till förbundets hemsida.

EU-kommissionen vill stoppa jakt för ökad biologisk mångfald

Ett samarbete

Svenska Jägareförbundet har tillsammans med den Europeiska jägarfederationen FACE, arbetat aktivt mot ett förslag från EU-kommissionen att jakt och fiske inte ska få förekomma i strikt skyddade områden som ska omfatta minst 10 procent av all mark och allt vatten inom EU.

EU-kommissionens förslag: ”Medlemsländerna tagna på sängen”

Jakt omnämns inte längre i förslaget, och kommissionen medger att förvaltning av exempelvis klövvilt och invasiva arter ska kunna förekomma.

Sverige svarar EU-kommissionen om strikt skyddade marker

 

”Framgång för viltvården”

Ett förslag om totalförbud vad gäller import och export av samtliga hotade arter röstades samtidigt ned i Europaparlamentet, vilket var ytterligare en seger för Jägareförbundet.

Hade utskottets förslag antagits så skulle det ha påverkat möjligheten att importera jakttroféer från bevarandejakt i exempelvis Afrika och Asien. Det skulle även ha påverkat utbyten av exemplar av hotade arter i vetenskapligt syfte. Detta skulle slå hårt mot bevarandeprogram runt om i världen som är beroende av att sådana utbyten kan ske.

–  Jägareförbundet arbetade i nära samarbete med FACE, CIC och Safari Club International för att uppmärksamma ledamöterna i plenum om vikten av att ändra utskottets förslag. Utfallet i den slutliga omröstningen är en framgång för förbundet och inte minst den internationella viltvården, säger Peter Eriksson till Svenska Jägareförbundet hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev