– I det senaste EU-beslutet har vi varit synnerligen aktiva och drivit på i frågan, säger Peter Eriksson, ordförande i Svenska Jägareförbundet. Foto: Mostphotos, Martin Källberg & Olle Olsson

Jägareförbundet: Vargbeslutet var en lagseger

Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson är mycket nöjd med resultatet av omröstningen om rovdjuren i EU-parlamentet under torsdagen.
– Rovdjursbeslutet är en lagseger för alla jägareförbund runtom i Europa. Men Svenska Jägareförbundets insatser har varit extremt betydelsefulla för utgången, säger han.

Redan 2017 gjordes en resolution med nästan samma innebörd. Dock har inget hänt. En resolution är en markering eller stark signal från parlamentet till kommissionen. Så det behöver inte hända så mycket.

Ny EU-resolution om rovdjur och skydd av tamdjur

– Jag konstaterar att allt fler länder i Europa upplever samma problem kopplat till rovdjuren som vi har haft under många år. Detta gör det enklare att få förståelse för våra frågor. Nu sänder parlamentet en ny signal till EU-kommissionen om att ändra bilagorna till art- och habitatdirektivet. Rovdjuren ska kunna förvaltas när de nått gynnsam bevarandestatus, säger Peter Eriksson i en intervju på Jägareförbundets hemsida.

För tidigt

Om den nya resolutionen leder till att kommissionen vidtar några åtgärder är för tidigt att säga.
– Vi fortsätter vårt arbete. Snart blir Sverige ordförandeland i EU. Detta kan öppna för att frågan hamnar på dagordningen – på ett nytt sätt. Vargen måste kunna förvaltas utan den enorma administration och försiktighet som krävs i dag. Vägen dit går genom att ändra det strikta skyddet som finns i bilagorna. Vi är på väg åt det hållet. Arbetet fortsätter. Men i dag känns det riktigt bra, säger Peter Eriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev