Totalt 18 motioner behandlades under söndagen av Svenska Jägareförbundets årsstämma. Foto: Martin Källberg

Jägareförbundet ska verka för ny viltmyndighet

Premium

Svenska Jägareförbundet ska arbeta aktivt för en ny viltmyndighet. Det framkom på årsstämman i helgen. Bakgrunden är en motion från Kil-Forshaga i Värmland.
Dessutom klubbades flera andra motioner, om allt från eftersök till Svensk Jakts fria journalistiska roll.

Fokus på årets förbundsstämma låg förstås på valen till ordförandeposten och styrelsen. Men det behandlades även ett antal motioner. Många av de motioner som har sin grund i en lokal jaktvårdskrets, blir oftast också verklighet.

Jägareförbundet Kil-Forshaga i Värmland har föreslagit att Jägareförbundet ska arbeta för att regeringen bildar en ny viltmyndighet.

 

Statliga medel

Länsföreningen i Värmland ställde sig bakom motionen och skickade den vidare till förbundsstyrelsen som behandlat den och föreslog stämman att säga ja till den, men med några förbehåll.

Bland annat att en viltmyndighet, ny eller inom befintlig struktur, måste uppfylla ett antal kriterier, bland annat att den ska finansieras av statliga medel och inte av viltvårdsfonden.

– Jag vill att Jägareförbundet aktivt ska arbeta för en ny viltmyndighet och jag är överens om att kriterier måste uppfyllas, sa Anders Olsson, ordförande Jägareförbundet Värmland.

Han ville stryka ”…inom befintlig struktur” vilket också blev fallet.

Avgående ordförande Torbjörn Larsson menade att man kommer jobba stenhårt för att regeringen ska inrätta en viltmyndighet.

 

Riksdagsbeslut finns

Sedan ett antal år finns ett riksdagsbeslut om inrättandet av en ny viltmyndighet.

Så här står det i motionen:

”Svenska Jägareförbundet jobbade tidigare aktivt för inrättandet av en ny viltmyndighet, men under senare år har det inte varit lika tydligt. Vi uppmanar därför våra företrädare att återuppta det mera aktiva arbetet för en ny myndighet med klar viltinriktning, och visa i media och möten med beslutsfattare, att detta är en viktig fråga för framtida viltförvaltning. Vi tror att en nyinrättad viltmyndighet har större chans att nå framgång och samtidigt större chans att få jägarnas förtroende.”

Jägareförbundet ska nu alltså jobba aktivt för att inrätta en ny viltmyndighet.

 

Enhälligt om Svensk Jakt

Det blev även enhälligt bifall till två motioner från Dalarna respektive Örebro län om Svensk Jakts fria roll som medlemmarnas tidning. Svensk Jakt ska granska inte bara förbundsstyrelse och ledning utan allt som händer i organisationen.

Det blev diskussion runt en motion om åtling på små marker. Till slut klubbade stämman att Jägareförbundet ska ta fram ett informationsdokument som tydligt klargör de nuvarande juridiska aspekterna över vad som gäller för åtel, lockande och jakt på små marker. Samt också vad som är praxis och etiskt i samband med ovanstående. Dokumentet ska utgöra grunden för en informationsinsats för att belysa problemet.

 

Dansk-svensk informationskampanj

Jägareförbundet ska också tillsammans med Danska Jägareförbundet genomföra en informationskampanj till danska jägare om hur jakten fungerar i Sverige. Där man bland annat ska informera om lockande av vilt, jaktbar areal, lämpligt uttag och hur man bör anpassa sig till befintliga strukturer.

Enligt riksjaktsvårdskonsulent Daniel Ligné pågår redan i dag samtal med Danska Jägareförbundet i frågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev