Vildsvin betonas i Jägareförbundets allmänna uppdrag

Vildsvinsförvaltning är ett av Jägareförbundets prioriterade områden nästa år, fastslår regeringen i sitt beslut om allmänna uppdraget. Foto: Jan Henricson

Regeringen har beslutat att tilldela Svenska Jägareförbundet 51 miljoner kronor ur Viltvårdsfonden för att utföra kommande års allmänna uppdrag. Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld är till stora delar nöjd med beslutet.

I beslutet säger regeringen att Jägareförbundet bland annat ska arbeta för ökad samverkan mellan markägare, lantbrukare och jägare vad gäller vildsvinsförvaltningen.
– Vildsvinen är ett stort problem i landet. Jag tror att en nyckel till framgångsrik förvaltning är samverkan mellan framför allt bönder, markägare och jägare, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.
Förbundet ska enligt regeringen ta fram ett verktyg för inventering av vildsvin och ett system för att kunna göra prognoser över stammens utveckling. Man ska också arbeta för att motverka olämplig utfodring av vildsvin.

Fortsatt uppdrag
Enligt Bo Sköld är det positivt att Svenska Jägareförbundet fått fortsatt förtroende att leda jakten och viltvården i landet. Han har förståelse för att Landsbygdsdepartementet betonar vildsvinsproblematiken i sitt beslut, och säger att Jägareförbundet är redo att göra sin del av arbetet.
– En av de viktigare åtgärderna är att få till lokal samverkan mellan jägare, lantbrukare och markägare. Det är ett arbete som vi redan inlett och som vi nu kommer att fortsätta med. Vildsvinsfrågan är viktig för departementet, men också för oss, säger Bo Sköld.
Ersättningsnivån är ungefär som förväntat. Att nivån minskas med motsvarande det arbete förbundet sagt att man inte är beredd att utföra, det vill säga varginventeringar och konstgjord genetisk förstärkning av vargstammen, är inget som Bo Sköld har några synpunkter på.

Bly och trikiner
Enligt regeringsbeslutet ska Jägareförbundet också arbeta med information om blyhalter i viltkött, om riskerna med trikiner och med att förmedla kunskap om stora rovdjur och jakt på dessa.
Vidare ingår i uppdraget att utveckla älgförvaltningen, kvalitetssäkra data från Älgobs och att data överförs till Älgdata.se.
Inte heller dessa konkretiserade uppgifter är något som Bo Sköld tycker är anmärkningsvärt, utan han ser dem ligga i linje med det som förbundet har att göra inom ramen för det allmänna uppdraget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev