Svenska Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa anser att Polisen tolkar lagen fel. Jaktstigar och jaktfältskytte ska inte jämföras som permanenta skjutbanor. Foto: Jan Henricson

Jägareförbundet: Polisen tolkar lagen fel

Polisen tolkar lagen fel i bedömningen av vad som ska räknas som en skjutbana.
– Det finns inga tillfälliga skjutbanor. I lagen anges bara ”särskild inrättat bana” och med det menas permanenta banor, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

I en kommentar på jägareförbundets hemsida utvecklar Ola Wälimaa sitt resonemang.

Ola Wälimaa, Jägareförbundets jurist.

– Jag vill hävda att de tolkar lagen fel. Redan genom att använda sig av begreppet ”tillfälliga skjutbanor” istället för ”skjutbana” som lagen reglerar så visar det ju på att detta ligger utanför deras befogenhet och då kan myndigheten inte föreskriva kontroller av detta, säger Ola Wälimaa.

Jaktstigar och jaktfältskytte omfattas inte enligt Ola Wälimaa av nuvarande reglering. Med skjutbanor menas permanenta anläggningar och så har bland annat ordningslagen och miljölagstiftningen tolkats i decennier.

 

Andra regler

Jaktstigar och jaktfältskytte regleras av annan lagstiftning.

– Vi har redan ett etablerat säkerhetsregelverk om vad som gäller för allt skytte även kuljaktstigar och fältskytte som bedrivs utanför skjutbanor. Nu ses detta dessutom över och förbättras, säger Ola Wälimaa.

I möten med Polisen har Svenska Jägareförbundet och Svenska Pistolskytteförbundet sagt sig villiga att jobba med säkerhetsfrågorna på frivillig väg genom att använda ideella besiktningsmän. Det kan höja säkerheten ytterligare utan onödig administration och kostnader för samhället och skytteorganisationerna.

– Det är bättre att försöka hitta lösningar inom befintlig lagstiftning än att utvidga lagstiftningen med begrepp som inte finns, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev