Jägareförbundet Norrbotten anser att det även i fortsättningen ska vara staten, i egenskap av länsstyrelsen, som ska upplåta jakt och fiske på statlig mark i fjällområdet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet Norrbotten varnar: ”Risk för segregation och osämja”

Jägareförbundet Norrbotten anser att politikerna nu måste agera i fjälljaktsfrågan. I samband med helgens årsstämma gjordes ett uttalande där Jägareförbundet varnar för att renmarksutredningens slutsatser kan skapa segregation och osämja bland människor som levt sida vid sida i generationer.

I helgen hade Jägareförbundet Norrbotten sin årsstämma. I samband med stämman antogs ett uttalande i fjälljaktsfrågan. Som Svensk Jakt kunde avslöja i förra veckan har Renmarkskommitténs ordförande lagt fram ett förslag som handlar om att ge samebyarna ensamrätt att upplåta jakten och fisket.

Äganderätt

Jägareförbundet Norrbotten menar att det i grund och botten handlar om äganderätten:
”Att äga och förfoga över sin egen mark kan snart inte vara en självklarhet. Den pågående parlamentariska utredningen kallad Renmarkskommittén har i veckan som passerat lagt fram ett förslag till delbetänkande med inriktning där alla svenska medborgares rättigheter inte längre föreslås vara en självklarhet. Frågan är central för alla oss svenska medborgare och är långt mycket större än bara jakten, den omfattar även fisket, friluftslivet och förfogandet av egen mark.”

Statens sak

Jägareförbundet Norrbotten anser att det även i fortsättningen ska vara staten, i egenskap av länsstyrelsen, som ska upplåta jakt och fiske på statlig mark i fjällområdet. Dessutom: att jakten och fisket på statens marker ovan odlingsgränsen i Norrbotten och Västerbotten samt på renbetesfjällen i Jämtland i första hand ska upplåtas till jägare och fiskare bosatta i Sverige.

Agera skyndsamt

Förbundet skriver i uttalandet att politikerna nu måste agera skyndsamt i frågan:
”Jägareförbundet Norrbotten förutsätter att ansvariga politiker tillser att utredning ges mer tid inför det första delbetänkandet som annars ska vara klart i augusti 2023. Dessutom ser vi det som självklart att först fastställa vilka som ska omfattas av de rättigheter som följer av utredningens slutsatser innan utredning av var rättigheterna geografiskt kan finnas!”
Vidare skriver man:
”Ni, folkvalda politiker, måste nu agera och rätta till detta som annars riskera att skapa segregation, orättvisa och osämja bland människor som levt sida vid sida i generationer. Vi uppmanar er att ni står upp för alla svenska medborgares förtroende och rättigheter!”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev