Jägareförbundet tycker att staten borde subventionera kostnaden för trikinprov. Foto: Jan Henricson

Jägareförbundet: Gratis trikinprov ökar vildsvinsjakten

Kostnaden för trikinprov betalas av jägarna. Men det vill Jägareförbundet nu ändra på.
– Subventionerade eller helst gratis trikinprov är en del av en helhetslösning där staten kan göra en insats, säger generalsekreterare Bo Sköld.

Jägareförbundet skriver på sin hemsida att det finns ett behov att jaga och beskatta vildsvinsstammen mer. Detta eftersom vildsvinen lokalt orsakar oacceptabla skador för jordbruket.
– Regeringen måste fortsätta att underlätta reglerna runt vildsvinsköttet, säger generalsekreterare Bo Sköld och fortsätter:

– Reglerna kring jakten på vildsvin är tillräckligt enkla och tydliga. Däremot är reglerna för vad som händer efter att viltet har fällts ett betydande problem för förvaltningen, säger Bo Sköld och efterlyser ett regelverk som stimulerar ökad jakt. Men även ett regelverk som skapar förutsättningar för en förädling av vildsvinsköttet.

 

Vända på alla stenar

– Kraven på avskjutningen ökar och då måste vi vända på alla stenar. Subventionerade eller helst gratis trikinprov är en del av en helhetslösning där staten kan göra en insats. Varje trikinprov är en kostnad för jägarna. Om målet är en ökad avskjutning bör man fundera över alla delar där det går att underlätta eller stimulera för att få ett ökat jakttryck.
Bo Sköld anser att det behövs ett paket med åtgärder och att gratis trikinprov ska ses som en del i detta.

Nyligen lanserade Jägareförbundet tjänsten vildsvinshjalp.nu som är tänkt som en förmedlingstjänst där lantbrukaren som inte har möjlighet att själv skydda sina åkrar kan anmäla att han eller hon behöver hjälp. Jägareförbundet förmedlar sedan kontakten med jägare som är beredda att med kort varsel rycka ut till åkermarker och vallar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev