Jägareförbundets politikerutfrågning i Almedalen saboterades av aktivister.

Jägareförbundet: Djurrättsaktivisterna måste stoppas

De senaste dagarnas granskning av djurrättsaktivismen har satt ljuset på ett stort samhällsproblem.
– Svenska Jägareförbundet kommer enskilt och tillsammans med andra intressenter agera. Det har gått alldeles för långt. Nu behöver rättsstaten ta i med hårdhandskarna mot djurrättsterroristerna, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Göteborgs-Posten har i ett antal artiklar granskat djurrättsaktivismen och dess angrepp på djurhållande bönder. Granskningen har medfört att allmänheten har fått en större kännedom om hur det som av Jägareförbundet beskrivs som rena terrormetoder används för att skrämma bönder och andra människor som jobbar med djurhållning, hästgårdar, pälsindustri och livsmedelsproduktion.

 

Dödshot förekommer

Dödshot, hot mot familjemedlemmar och sabotage här till de metoder som används. Men det är inte bara lantbrukare eller människor i företag knutna till livsmedelsproduktion som drabbas.

Även jägare är hårt ansatta av djurrättsaktivisterna.

I samband med främst jakt på varg uppträder olika grupperingar för att störa jakten och rikta hot mot deltagare. Senast det hände var när svenska aktivister försökte stoppa den norska vargjakten, men greps och avvisades av norsk polis.

 

Måste agera

– Tyvärr sker detta utan att rättssamhället agerar kraftfullt. Så här får det inte vara. Lagliga verksamheter som jordbruk och jakt måste kunna genomföras utan att vanliga människor ska riskera att utsättas för hot, säger Torbjörn Larsson i kommentar på förbundets hemsida.

Under Jägareförbundets deltagande i Almedalen sommaren 2018 utsattes förbundets politikerutfrågning för ett sabotage.

Polis tillkallades men där fanns då en stor osäkerhet kring hur polisen skulle agera.

 

Hårdare lagstiftning

– Nu har det gått så långt att regering och riksdag behöver agera. Det behövs en förbättrad lagstiftning och tydligare instruktioner till rättsvårdande instanser hur de ska agera för att terrorn ska stoppas, beivras och straffas, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev