Två vargar sköts i norska Trysil på nyårsdagen, under licensjakten på varg i den norska vargzonen. Foto: Olle Olsson

Aktivister försökte stoppa norsk vargjakt

Två vargar sköts i Trysil när den norska licensjakten på varg inleddes på nyårsdagen. Svenska aktivister försökte störa och sabotera jakten, men hämtades av polis och eskorterades ut ur kommunen.

Licensjakt har för första gången någonsin genomförts i den norska vargzonen som ligger längs riksgränsen mot Dalarna och Värmland. Bedömningen har varit att det nu är dags att börja jaga för att hålla antalet vargar i zonen på en lägre nivå.

De lokala rovviltsnämnderna tog beslut om jakt i tre revir, men den norska regeringen begränsade jakten till Slettåsreviret.

Vargarna som sköts vid elvatiden på nyårsdagens förmiddag är förmodligen det revirmarkerande paret i reviret. Förutsättningarna för jakten var mycket goda, med mild väderlek, nysnö och bra spårförhållanden. Omkring 130 jägare deltog i jakten som fick ett snabbt förlopp.

 

Ring av lapptyg

Vargarna spårades och ringades in med lapptyg under morgontimmarna. Trots att svenska aktivister försökte störa jakten, genom att spärra vägar och förstöra lapptyg, tuta och filma deltagande jägare så sköts den första vargen kort tid efter att man börjat spåra djuren inne i ringen.

Samtidigt som polisen förde bort aktivisterna.

– Den första vargen var skjuten tio minuter efteråt, så de svenska aktivisterna lyckades inte störa jakten, säger en jägare som deltog i vargjakten.

 

Fortsätter spåra

Ytterligare en varg kan finnas i området, men under förberedelserna för jakten har jägarna bara sett spår efter de två djur som fälldes. Jakten avbröts därför tills vidare.

– Men om det dyker upp ett nytt djur som sannolikt tillhör den flocken, kommer jakten att återupptas, säger Ole Martin Norderhaug, talesperson för Trysil Fellesförening till norska media.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev