För första gången sedan 2015–2016 är det påvisat färre än 100 vargar i Norge. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Betydligt färre vargar och färre vargkullar

I den gångna vinterns inventering av varg har det i Norge påvisats färre vargkullar i både helnorska revir och i gränsrevir jämfört med förra året.

För första gången på sju år är det också dokumenterat färre än 100 vargar i Norge, men beståndet ligger på det nationella målet för antalet vargar i landet. Det framgår av en ny rapport som Högskolan i Innlandet har gjort på uppdrag av Rovdata.

I gränsrevir

Inventeringsperioden är den samma som i Sverige, 1 oktober–31 mars.

Totalt nio kullar med vargvalpar har registrerats, en färre än föregående år.

Tre kullar är födda i helnorska revir inom vargzonen. De resterande sex kullarna är födda i gränsrevir mot Sverige: Ulvåa, Juvberget, Kynna, Kockohonka, Kymmen och Fjornshöjden.

Jonas Kindberg.

–  Sammanlagt i vinter är det påvisat 16–18 vargrevir helt eller delvis inom Norges gränser, varav 9 är vargflockar och 7–9 är revirmarkerande par, säger Jonas Kindberg på Rovdata.

Det norska Stortinget (riksdagen) har fastställt ett nationellt mål på 4–6 vargkullar årligen, varav minst tre kullar ska vara födda i helnorska revir.

Licensjakt

Det har i vinter påvisats 89–92 vargar i Norge, varav nästan hälften i helnorska revir och drygt hälften i gränsrevir som delas med Sverige. I det antalet är de 26 vargar medräknade som sköts under licensjakt, hälften av dem på svenska sidan om gränsen.

– 89–92 vargar är en betydande nedgång från de 125–129 som blev dokumenterade i fjol, och för första gången sedan 2015–2016 är det påvisat färre än 100 vargar i landet, säger Jonas Kindberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev