Foto: Allan Wallberg / Mostphotos

Jägareförbundet: Den regionala viltförvaltningen måste stärkas

Sista punkten på dagordningen för Jägareförbundets årsstämma var ett gemensamt uttalande om regional viltförvaltning.

Det blev en del diskussioner om en mening i texten, om stärkt mandat för viltförvaltningsdelegationer verkligen var rätt väg att gå med tanke på hur delegationer fungerar, eller inte fungerar, på vissa håll. Likaså det faktum att jägarintresset är i minoritet i delegationerna.

Men stämman slutade i enighet om nedanstående uttalande:

 

Den regionala viltförvaltningen måste stärkas

En enig förbundsstämma konstaterar att en framgångsrik viltförvaltning alltid utgår ifrån lokala och regionala förhållanden. Det är där jakten, ägandet av marken, kunskaperna och resurserna till att hitta lösningar och vägar framåt finns.

Årsstämman uttrycker oro och förvåning inför de försök att centralisera och flytta makt och bestämmande till nationella myndigheter.

Svenska Jägareförbundets årsstämma anser istället att det behövs en stärkt lokal och regional viltförvaltning. Förutsättningarna att snabbt kunna hantera lokala utmaningar måste öka. Då behövs både mandat och mer resurser till den regionala förvaltningen.

Ett första steg är att säkerställa att Viltförvaltningsdelegationerna i länen får stärkt mandat och arbetar på ett mer likartat sätt över hela landet.

Ska Sverige få en ännu bättre viltförvaltning krävs vidare att de parter som närmast berörs och ska utföra viltförvaltningen får en mer framskjuten roll och betydelse för att bereda och ta fram beslutsmaterial.

Svenska Jägareförbundets årsstämma uppmanar regering och riksdag att stärka den lokala viltförvaltningen, så att såväl utmaningar som möjligheter tillvaratas på bästa sätt.

 

Alla ombud på Svenska Jägareförbundets årsstämma 2020

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev