Svenska Jägareförbundet bojkottar SVT:s direktsända vargdebatt när Opinion Live sänds från Torsby på torsdagskvällen. Foto: Mostphotos

Jägareförbundet bojkottar SVT:s direktsända vargdebatt

Svenska Jägareförbundet kommer inte att delta i SVT:s direktsända vargdebatt från Torsby i norra Värmland.
– Att delta i debattprogram, där målet sällan är att hitta konstruktiva lösningar, är direkt kontraproduktivt för både människa, varg och en långsiktigt förutsägbar vargförvaltning, säger Bo Sköld, Svenska Jägareförbundets generalsekreterare.

Bo Sköld, Svenska Jägareförbundets generalsekreterare. Foto: Madeleine Lewander

SVT:s debattprogram Opinion Live med programledaren Belinda Olsson kommer som planerat att direktsändas från en tillfällig studio i Torsby, 22.00 på torsdagskvällen.

Svenska Jägareförbundet kommer inte att delta i programmet.

– Vi bojkottar inte SVT, utan debattformen, säger Bo Sköld.

Ett av de annonserade inslagen under livesändningen från Torsby är vargfrågan, där programledaren sett fram emot en livfull debatt på bredaste värmländska.

 

Aktivt val

– Svenska Jägareförbundet har under årens lopp aktivt deltagit i flera program. Dessa speglar inte på något sätt den upplevda frustrationen, de problem som de facto uppstår och den komplexitet som frågan innehåller. Vargen är tyvärr en av de mest polariserade samhällsfrågorna, säger Bo Sköld.

Han framhåller att förbundet är mycket bekymrade över att de människor som drabbas inte får en central roll i debatten. Vargproblematiken är enligt Bo Sköld mer en fråga om sociologi än biologi.

– Att göra det omvända och hävda att de som drabbas ska anpassa sig till vargen är kontraproduktivt, säger Bo Sköld.

Jägareförbundets inställning kan leda till tomma stolar i torsdagskvällens direktsändning från Stjerneskolans matsal.

Men någon allmän uppmaning till alla medlemmar att bojkotta programmet handlar det inte om.

 

Krävs nya tag

– Vi uppmanar inte våra medlemmar att inte gå dit, de måste göra ett fritt val, men vi vill vara tydliga med att Svenska Jägareförbundet inte ställer upp i den här debatten och den här programformen, säger Bo Sköld, och poängterar att det här handlar om att både leda och genomföra, men inte styra, medlemmarnas åsikter.

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland. Foto: Lars Nilsson

Anders O Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, tycker att förbundet måste ta debatten, men i andra forum.

– Vi måste påverka de som tar besluten, och också få politiska beslut som leder till en bättre rovdjursförvaltning. Där kan man inte bara ta hänsyn till genetik och antal vargar, man måste också ta hänsyn till de människor som drabbas och tvingas att leva med rovdjur, säger Anders O Olsson.

 

Tydligt besked

Han betonar att det är ett svårt beslut att bojkotta en debatt, men ser samtidigt inte att det finns något att vinna på att delta i SVT:s Opinion Live.

– Det är ett uselt program och en programform där vi inte kan debattera sakligt, säger Anders O Olsson.

Jan Sprangers, redaktör för Opinion Live, tycker det är beklagligt att Svenska Jägareförbundet inte ställer upp i programmet.

– Jag tycker det är olyckligt, men vi har andra från Jägareförbundet med, som i vart fall är medlemmar, säger Jan Sprangers.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev