Jägareförbundet agerar mot EU

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné menar att Jägareförbundet genast ska agera i frågan

Mentaltester, förbud mot halvautomater och skärpt vapenförvaring. Om signalerna från EU-kommissionen blir verklighet slår det hårt mot svenska jägare. Jägareförbundet ska omgående börja agera i frågan.

Svenska Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné är bekymrad när han kommenterar de senaste signalerna från Bryssel.

– Man kan väl kalla dem för seriösa rykten, och vi vet inte vad det blir av dem. Men med tanke på tidigare erfarenheter av vad EU kan hitta på gör de mig mycket nervös, säger han.

Om det han hört säger Daniel Ligné att han inte vet om han ska skratta eller gråta. Inte minst gäller det att en person som söker vapenlicens ska genomgå ett mentaltest.

– Det skulle vara ett slag i luften och endast orsaka kostnader och onödig byråkrati. En människa som bedöms frisk den ena dagen kan ju faktiskt vara sjuk nästa.

– Jag menar att vi i Sverige redan har ett effektivt system med anmälningsplikt för läkare. Det ställer vi oss bakom. Att det sedan inte tillämpas fullt ut är en annan sak.

 

Måste ha halvautomat

Daniel Ligné har heller ingen förståelse för att ett förbud mot vissa halvautomatiska vapen och vissa magasinstorlekar, skulle ha någon positiv effekt. Sådana begränsningar skulle vara helt verkningslösa om det är den illegala vapenhanteringen man vill åt.

Skulle det gå så långt som till ett totalt förbud mot alla modeller av halvautomater får det mycket allvarliga konsekvenser för svenska jägare och svensk jaktutövning.

– Det är en sådan stor sak att den är svår att överblicka. Men det finns väldigt många halvautomatiska vapen som används vid jakt, och ett förbud skulle bland annat innebära att stora ekonomiska värden måste kompenseras, säger Daniel Ligné.

Hur många sådana vapen det finns i Jägarsverige vet han inte, men konstaterar att halvautomatiska kulvapen blivit allt vanligare de senaste tio åren, inte minst beroende på vildsvinsstammens utveckling.

Dessutom finns det många jägare med funktionshinder som måste ha ett halvautomatiskt vapen för att kunna jaga.

– Man kan fundera på vad det skulle innebära att ta bort jaktmöjligheterna för dessa jägare om det ställs mot EU:s lagstiftning om likabehandling, säger Daniel Ligné.

 

Ett slag mot ungdomar

En strikt 18-årsgräns för vapenägande har varit på agendan tidigare. Då arbetade Jägareförbundet hårt för att det inte skulle bli så, och förslaget stoppades.

– En sådan strikt åldersgräns skulle bara slå mot elever vid våra naturbruksgymnasier. Det är 17-åringar som studerar där som har möjlighet att få dispens. Jag hävdar att de är mycket noga kontrollerade, och dessutom motiverade och välutbildade. Jag känner faktiskt inte till något fall där en sådan elev har missbrukat sitt vapen, säger Daniel Ligné.

Han menar att EU måste beskriva konsekvenserna av sina förslag om man avser att skärpa vapendirektivet. Nytta och kostnader måste ställas i relation till vilken betydelse lagändringen skulle få för den illegala vapenhanteringen.

Det gäller också möjliga förslag om skärpta regler för vapenförvaring. Forskning har visat att det inte finns något samband mellan svenska jägares vapenförvaring och illegal användning av vapen.

 

Populism från Bryssel

– Vi vet att det inte finns något samband mellan legala och illegala vapen. Därför vill jag säga att det som vi nu hör från Bryssel bara är populism. Man kan inte göra något åt den illegala vapenhanteringen, och för att visa handlingskraft gör man istället tillvaron svårare för alla oss legala vapenägare, säger Daniel Ligné.

Svenska Jägareförbundet kommer inte att vänta på att några skarpa förslag ska komma från EU-kommissionen utan avser att agera omgående. Det handlar bland annat om att presentera fakta.

– Det känns som vi gjort det hundra gånger, men det är bara att ta ett varv till, säger Daniel Ligné.

Dessutom ska man utnyttja sina kontakter i Bryssel, samt det faktum att ansvarig kommissionär är svensk. Utöver det, menar Daniel Ligné, att det är viktigt att engagera den europeiska jägarorganisationen FACE.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev