Daniel Widman tar nu över efter Birgitta Isaksson som ordförande för Jägareförbundet Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbunden i norr varnar för ökad segregation, osämja och orättvisor

När Jägareförbundet i de två nordligaste länen höll sina årsstämmor i helgen stod fjälljakten i fokus.
Bredda direktiven till Renmarkskommittén och ge den mer tid, heter det i uttalandena från stämmorna.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 11 april 2022 - 09:06

Jägareförbundet Västerbotten höll sin årsstämma i lördags i Vilhelmina. I samband med stämman antogs ett uttalande där krav ställs på att regeringen ger Renmarkskommittén en förlängd utredningstid och att allas rätt till statens marker ska garanteras.

Jägareförbundet: Vår ståndpunkt ligger fast i fjälljaktsfrågan

Dessutom menar Jägareförbundet Västerbotten att alla ska behandlas lika och att svenska medborgare ska ha rätt att jaga på all den mark som ägs av staten i fjällområdet.

 

I Norrbotten antog Jägareförbundet ett skarpt uttalande i fjälljaktsfrågan. Även i Västerbotten antog Jägareförbundet ett liknande uttalande. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet Norrbotten, som också antog ett liknande uttalande på sin årsstämma i Kiruna, befarar ökad segregation:

”Ni, våra folkvalda politiker, har nu en chans att rätta till vad som annars riskerar att skapa segregation, orättvisa och osämja bland människor som levt och ska leva sida vid sida i generationer.”

 

Halva Sverige

Jägareförbundet Norrbotten menar att den pågående utredningen av renskötsellagen riskerar att omkullkasta förutsättningarna för att utöva jakt, fiske och friluftsliv på en yta motsvarande nästan halva Sverige.

”För Jägareförbundet Norrbotten är det av yttersta vikt att det även i fortsättningen är staten, genom länsstyrelsen, som ska upplåta jakt och fiske på statlig mark ovan odlingsgränsen. Vi vill också att jakten och fisket på ovan nämnda områden i första hand ska upplåtas till jägare och fiskare bosatta i Sverige.”

 

Det var en rörd Birgitta Isaksson som fick motta stipendium ur Wallenbergska fonden. Daniel Widman, nytillträdd ordförande, delade ut diplomet i samband med årsstämman i Jukkasjärvi på söndagen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ny ordförande i Norrbotten

I samband med årsstämman i Norrbotten valde Jägareförbundet en ny ordförande. Daniel Widman, tidigare vice ordförande, tar nu över ordförandeklubban efter Birgitta Isaksson som nu avvgår.

– Det är dags att släppa in nya krafter. Styrelsen är nog den yngsta i landet med bra drivkraft. Jag kommer fortsätta medverka i Jägareförbundets fjällråd, säger Birgitta Isaksson som nu ger sig i kast med kommunpolitiken på hemorten.

Riksdagsledamot varnar för höjd konfliktnivå i Sápmi

– Jag har suttit cirka tio år i Jägareförbundet Norrbottens styrelse och tre år som ordförande. Jag tycker det ligger något fint i att ge plats för unga förmågor.
Birgitta Isaksson uppmärksammades också av årsstämman för sina insatser i fjälljaktsfrågan och rörd över detta fick hon sedan motta Wallenbergska fondens stipendium.

 

Ny ordförande i Västerbotten

I Västerbotten avgick även K-G Abramsson, Vilhelmina, som länsordförande och avtackades från länsföreningen av sekreteraren Ulf Lundgren. K-G Abramsson har varit verksam i 18 år i länsföreningen, varav tio år som ordförande.

 

Nyvalde ordföranden i Jägareförbundet Västerbotten Calle Franklin gratuleras av Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson. Foto: Jägareförbundet Västerbotten

Calle Franklin, Lycksele, valdes till ny ordförande för Jägareförbundet Västerbotten.

Både K-G Abramsson och Birgitta Isaksson fick motta förtjänsttecknet glasörnen. K-G Abramsson tilldelades även Svenska Jägareförbundets förtjänsttecken guldörnen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev