En 29-årig man häktades under helgen på sannolika skäl misstänkt för vapenbrott, kopplat till kriminella personer i södra Sverige. Foto: Jan Henricson

En kvinna gift med en ledare i ett mc-gäng mister rätten att inneha vapen. Kammarrätten har fastställt Polisens beslut. Foto: Jan Henricson

Jägare gift med MC-gängmedlem blir av med vapen

När Polismyndigheten uppmärksammade att en kvinna som är gift med en ledare i MC-gänget Bandidos var jägare beslagtogs hennes vapen. Nu har Kammarrätten fastställt myndighetens beslut.

Dagens Juridik skriver att kvinnan vid sidan av en trafikförseelse är ostraffad. Sedan sommaren 2019 har hon haft licens på jaktvapen. Men när man på Polisens tillståndsenhet fick information om att hon är gift med en ledare i Bandidos som dömts för våldsbrott, drogs vapentillståndet in och vapnen omhändertogs.

Fallet överklagades till Förvaltningsrätten där kvinnan fick rätt, men Polismyndigheten nöjde sig inte med det utan gick vidare till Kammarrätten i Göteborg.

 

Relationer påverkar rätt till vapen

Kammarrätten har slagit fast att polisen har rätt att ta vapnen i beslag. Man skriver att vapenlagstiftningens kontrollregler syftar till att motverka missbruk av skjutvapen, och att det finns risk att kvinnans vapen missbrukas.

Dagens Juridik har talat med kammarrättslagmannen Gertrud Forkman som säger att det finns anledning att ta hänsyn till omständigheter som gäller andra personer i vapeninnehavarens hushåll.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev