Debatten om lodjursjakt i Aktuellt ledde till att Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné, till höger, utsattes för en hot- och hatstorm av sällan skådat slag. Till vänster Naturskyddsföreningens Isak Isaksson och i mitten programledaren Nike Nylander.

Jägare dödshotad efter debatt om lodjursjakt i Aktuellt

Efter att Svenska Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné debatterat den pågående lodjursjakten i SvT:s Aktuellt på onsdagskvällen har han blivit utsatt för hat och hot i en omfattning han inte varit med om tidigare. Bland de som uttalar dödshot mot Ligné återfinns en mellanstadielärare och en socialsekreterare.

Lodjursjakten och den kritik som riktats mot den från WWF och Naturskyddsföreningen, gick inte journalisterna på Sveriges Television förbi. 

Daniel Ligné. Foto: Madeleine Lewander

I ett inslag i Aktuellt under premiärjaktdagen genomfördes en debatt mellan Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné och Naturskyddsföreningens sakkunnige Isak Isaksson. Debatten börjar efter 27 minuter och kan ses här.

Under debatten hade Daniel Ligné inga problem med att förklara den legitima förvaltningen av det stora rovdjuret.

– Jag tycker inte att jag sa något kontroversiellt, utan jag framförde de fakta som vi på förbundet arbetar med när det gäller förvaltningen av våra rovdjur, säger Daniel Ligné.

En hatstorm

Det är när debatten är över som Daniel Ligné, som ändå är van vid hot och trakasserier, tvingas utstå en hatstorm, som inte kan beskrivas som annat än mer än intensiv.

– Jag hann knappt ut ur studion innan telefonen började ringa. Efter några samtal stängde jag av ljudet. När jag vaknade i morse hade jag 170 missade samtal, eller ett samtal var femte minut hela natten, berättar Daniel Ligné.

Utöver det har han fått ta emot en stor mängd hot och hat via mejl, sms och Facebookmeddelanden, liksom kommentarer under Facebookinlägg. 

Fakta visar: Därför utökas jakten på lodjur i Sydsverige

Hot mot familjen

De flesta av meddelandena går ut på att skribenterna önskar livet ur Daniel Ligné i synnerhet och alla andra jägare i allmänhet. Han ska jagas av hundar, tvingas upp i träd och skjutas. Och som om det inte är nog riktas också direkta hot mot hans familj.

– Jag har med åren blivit ganska hårdhudad, men de här människorna vet hur de ska uttrycka sig för att det ska göra riktigt ont. Och när de riktar dödshot mot mina barn gör det ont, säger Daniel Ligné.

Så många lodjur får fällas vid 2023 års licensjakt

Hotande lärare

De flesta av hoten och hatmeddelanden under det senaste dygnet kommer från, som det tycks, vanliga människor och inte från extrema djurrättsaktivister, även om sådana också förekommer.

– Av de som kan identifieras är det slående många som är kvinnor. Till exempel en mellanstadielärare från Västsverige som anser att jag ska jagas upp i ett träd och skjutas. En socialsekreterare från Stockholm tycker ungefär detsamma.

Med formuleringar som på Naturskyddsföreningens Facebooksida är det inte svårt att piska upp en hatstämning mot lodjursjägare.

Allvarliga samtal

I båda fallen tog Daniel Ligné skärmdumpar på meddelanden och mejlade till hotarnas respektive chef, med frågan hur sådant stämmer överens med kommunernas värdegrund.

– Båda svarade att det inte stämde alls, och att de skulle kalla till sig sina medarbetare för allvarliga samtal. I mån av tid och möjlighet har jag på senare tid kontaktat chefer för att visa dem hur deras anställda uppträder. Jag tror det är en rätt effektiv metod, säger Daniel Ligné.

Inte gjort läxan

Att människor uttrycker hat mot jakt och jägare är inget nytt, men något hände under det första vargjaktåret, 2010.

– Då tog det fart på allvar, och jag måste säga att det fanns jägare som i den debatten uttryckte sig på ett sätt som inte är acceptabelt. Men vi har tagit tag i det och lagt ner ett stort arbete för att få ordning i leden, och jag tycker att vi har lyckats bra. Jag skulle bli förvånad om min motdebattör i går kväll har fått ett enda hotmejl.

– Tyvärr kan man inte säga detsamma om stora och inflytelserika organisationer som WWF och Naturskyddsföreningen. De har inte gjort sin läxa och de har ett arbete att göra för att få ordning bland sina följare, säger Daniel Ligné.

Hoten polisanmäls

På Jägareförbundet ser generalsekreterare Dag Lidén allvarligt på hoten som riktas mot hans medarbetare, mot förbundets förtroendevalda och mot jägare i allmänhet som bedriver legitim jakt på stora rovdjur.

Jägareförbundets generalsekreterare Dag Lidén.

– Det som drabbar Daniel och andra är alldeles bedrövligt. Alla hot mot personalen polisanmäls, utsatt personal får stöd och i vissa fall gör vi riskanalyser. Något som vi gjorde inför årets vargjakt i vissa områden, säger Dag Lidén.

Han beskriver haten och hoten som riktas mot, i det här fallet förbundets riksjaktvårdskonsulent, som en form av terrorism.

– Definitionen på terrorism är att förmedla fruktan och sprida rädsla. Här försöker de hindra vår medarbetare att utföra sitt arbete genom att skrämma honom. Men visst, det går att säga trakasserier och mobbing också.

Viktigt arbete

Dag Lidén menar att en slutsats som kan dras av alla dessa telefonsamtal, mejl och kommentarer är hur viktigt Jägareförbundets arbete är, med att informera och förklara vad jakt och viltförvaltning är.

– Det finns förstås människor som inte är mottagliga för fakta och saklighet, men vi ska komma ihåg att den stora majoriteten svenskar inte alls har en sådan inställning till jakt och jägare. Att vi kan ge dem korrekt information är mycket viktigt, säger Dag Lidén.

Har ett ansvar

Även Dag Lidén anser att de stora miljöorganisationer som kritiserar jakten har ett ansvar för hur de uttrycker sig när de argumenterar mot exempelvis lodjursjakten. 

– Självklart kan inte alla människor tycka om jakt. Det har de också rätt att uttrycka. Men det är inte acceptabelt när de går över gränsen och hotar jägarna. På Jägareförbundet har vi ett ansvar för att det ska hållas en god och korrekt ton och att vi ska argumentera med fakta i debatten. Det ansvaret har också viktiga aktörer som WWF och Naturskyddsföreningen, säger Dag Lidén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev