Fakta visar varför licensjakten på lodjur utökas i södra Sverige. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Fakta visar: Därför utökas jakten på lodjur i Sydsverige

Varför har licensjakten på lodjur ökat i Sydsverige? Tittar man på fakta är det enkelt att räta ut frågeställningen.

De senaste vintrarnas inventeringar visar att lodjursstammen ökar snabbt i det södra rovdjursförvaltningsområdet. Lodjuren är nu mer än dubbelt så många som det beslutade golvet. I grafiken längre ner i den här artikeln kan du se hur lodjursstammens utveckling varit de senaste åren. Plus hur många lodjur som fällts vid licensjakt.

Inventeras på vintern

Lodjuren inventeras mellan 1 oktober och sista februari. De år då det finns snö under längre sammanhängande perioder, över en stor del av landet hittas i regel fler lodjur än om snö saknas.

Vid lodjursinventering används även så kallade viltkameror.

Inget resultat

Det finns ännu inget resultat från den senaste vinterns inventering och därför får vi använda oss av de tidigare årens inventeringar. Det är också de som ligger till grund för tilldelningen i den nu pågående licensjakten.

Golv på 27 familjegrupper

Vid förra vinterns inventering hittades 63 familjegrupper som berör det södra rovdjursförvaltningsområdet, som sträcker sig från Södermanland i norr till Skåne i söder. Västra Götaland är dock undantaget då länet i stället tillhör det mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

Den av Naturvårdsverket beslutade miniminivån, alltså golvet, för lodjursstammen i området är 27 familjegrupper.

Så många lodjur får fällas vid 2023 års licensjakt

För att få fram antalet funna lodjur ska man i det södra rovdjursförvaltningsområdet multiplicera antalet familjegrupper med 5,48. Det här betyder att golvet för lodjursstammen i Sydsverige är 148 individer.

63 familjegrupper funna

Vid fjolårets lodjursinventering säkrades 63 familjegrupper som berör området. Det motsvarar 345 lodjur. Sex av familjegrupperna delades med det mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

Ingen snö

Vid 2022 års licensjakt fälldes 28 av de 32 tilldelade lodjuren. Att tilldelningen inte fylldes berodde på snöbrist under mars månad, när lodjursjakt får bedrivas. För det är inte bara under inventeringarna som spårningar kräver snö, det gör även jakt.

Jägare dödshotad efter debatt om lodjursjakt i Aktuellt

Vid den nu pågående licensjakten får 86 lodjur fällas i det södra rovdjursförvaltningsområdet. I skrivande stund har tre lodjur fällts.

 

 

Lodjurens predation

I områden med rådjur är de lodjurens huvudsakliga bytesdjur. En familjegrupp, alltså hona med ungar, dödar i genomsnitt 72 rådjur per år.
Motsvarande siffror för ensamma honor är 36 rådjur och för ensamma hanar 60 rådjur per år.

Källa: Viltskadecenter

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev