Publicerad 21 oktober 2019 - 10:48

Sverige anmäls till EU-kommissionen. Bakom anmälan står tre jägarorganisationer. Foto: Martin Källberg & Mostphotos

Jägare anmäler Sverige till EU-kommissionen

Premium

Tre jägarorganisationer anmäler Sverige till EU-kommissionen. Detta eftersom regeringen vägrar att acceptera EU:s vapenpass.

Torbjörn Larsson.

– Sverige är ett av ett fåtal länder i EU som inte accepterar EU:s vapenpass, säger Torbjörn Larsson.

Jägareförbundet har under en längre tid ifrågasatt regeringens hållning. I samband med förbundets remissvar till regeringens utredares förslag om att magasin och avtryckarmekanismer ska regleras i vapenlagstiftningen, som lämnades in till justitiedepartementet i april 2018, framgår att förbundet övervägde rättsliga åtgärder om inte Sverige erkänner EU:s vapenpass.

Tydligt nej till krångligare vapenregler

Men något erkännande av EU:s vapenpass har inte kommit – och verkar heller inte vara på gång. I september 2018 svarade svarade nuvarande justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på en skriftlig fråga från Boriana Åberg (M) att regeringen avser behålla nuvarande ordning.

”Vid implementeringen av vapendirektivet 1996 valde Sverige att behålla kravet på införseltillstånd bland annat mot bakgrund av att det finns medlemsstater som inte uppnår samma höga skyddsnivå i sin lagstiftning vad gäller exempelvis kontroll och tillståndskrav för innehav av skjutvapen som Sverige. Den uppfattningen kvarstår,” skrev Morgan Johansson.

Därför har Jägareförbundet för en tid sedan anmält Sverige till EU-kommissionen. Anmälan görs tillsammans med den europeiska jägarorganisationen FACE samt den nordiska jägarorganisationen Nordisk jägarsamvirke.

 

Listar frågeställningar

I sin anmälan till kommissionen listar jägarorganisationerna olika frågeställningar. Bland annat hur många bakgrundskontroller som gjorts av besökande jägare och sportskyttar till följd av de strängare reglerna innan de får resa in i Sverige samt hur många som nekats inträde på grund av det hårdare regelverket?

– Innan man reser in med vapen i Sverige måste man deklarera sina vapen på tullens hemsida. Då vet myndigheten var vapnen finns och vem som tagit hit dem, säger Torbjörn Larsson.

 

Slopa införseltillstånd

Jägarorganisationerna anser att kravet om införseltillstånd kunde slopas även i Sverige om bara Polisen och Tullverket samarbetade.

– Det finns ingen anledning att ha ett separat införseltillstånd för vapen, de uppgifterna finns redan hos tullen. Polis och Tullverket bör samarbeta så krävs inga fler kostsamma tillstånd som bara skapar frustration hos besökande jägare och sportskyttar samt onödigt arbete för Polisen, säger Torbjörn Larsson.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram