Sverige anmäls till EU-kommissionen. Bakom anmälan står tre jägarorganisationer. Foto: Martin Källberg & Mostphotos

Jägare anmäler Sverige till EU-kommissionen

Premium

Tre jägarorganisationer anmäler Sverige till EU-kommissionen. Detta eftersom regeringen vägrar att acceptera EU:s vapenpass.

Olle Olsson Publicerad 21 oktober 2019 - 10:48

Torbjörn Larsson.

– Sverige är ett av ett fåtal länder i EU som inte accepterar EU:s vapenpass, säger Torbjörn Larsson.

Jägareförbundet har under en längre tid ifrågasatt regeringens hållning. I samband med förbundets remissvar till regeringens utredares förslag om att magasin och avtryckarmekanismer ska regleras i vapenlagstiftningen, som lämnades in till justitiedepartementet i april 2018, framgår att förbundet övervägde rättsliga åtgärder om inte Sverige erkänner EU:s vapenpass.

Tydligt nej till krångligare vapenregler

Men något erkännande av EU:s vapenpass har inte kommit – och verkar heller inte vara på gång. I september 2018 svarade svarade nuvarande justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på en skriftlig fråga från Boriana Åberg (M) att regeringen avser behålla nuvarande ordning.

”Vid implementeringen av vapendirektivet 1996 valde Sverige att behålla kravet på införseltillstånd bland annat mot bakgrund av att det finns medlemsstater som inte uppnår samma höga skyddsnivå i sin lagstiftning vad gäller exempelvis kontroll och tillståndskrav för innehav av skjutvapen som Sverige. Den uppfattningen kvarstår,” skrev Morgan Johansson.

Därför har Jägareförbundet för en tid sedan anmält Sverige till EU-kommissionen. Anmälan görs tillsammans med den europeiska jägarorganisationen FACE samt den nordiska jägarorganisationen Nordisk jägarsamvirke.

 

Listar frågeställningar

I sin anmälan till kommissionen listar jägarorganisationerna olika frågeställningar. Bland annat hur många bakgrundskontroller som gjorts av besökande jägare och sportskyttar till följd av de strängare reglerna innan de får resa in i Sverige samt hur många som nekats inträde på grund av det hårdare regelverket?

– Innan man reser in med vapen i Sverige måste man deklarera sina vapen på tullens hemsida. Då vet myndigheten var vapnen finns och vem som tagit hit dem, säger Torbjörn Larsson.

 

Slopa införseltillstånd

Jägarorganisationerna anser att kravet om införseltillstånd kunde slopas även i Sverige om bara Polisen och Tullverket samarbetade.

– Det finns ingen anledning att ha ett separat införseltillstånd för vapen, de uppgifterna finns redan hos tullen. Polis och Tullverket bör samarbeta så krävs inga fler kostsamma tillstånd som bara skapar frustration hos besökande jägare och sportskyttar samt onödigt arbete för Polisen, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev