Politiker och myndigheter i Danmark hoppas att viltstängslet ska stoppa vildsvin från att ta sig in i landet. Arkivbild: Jan Henricson

Ja till stängsel mellan Danmark och Tyskland

Den danska Miljøstyrelsen sa på måndagen ja till att uppföra ett viltstängsel utmed den dansk-tyska gränsen på Jylland. Men förslaget möter kritik.

Källa: Miljøstyrelsen

Stängslet ska hålla vildsvin och därmed afrikansk svinpest borta från Danmark, vars tamgrisproduktion och därmed dansk ekonomi skulle drabbas hårt om sjukdomen kom till landet.

 

20 passager

Nästan sju mil stängsel ska vara uppfört under nästa år. Men det ska ha omkring 20 passager för annat vilt, människor och bilar, varför det betraktas som meningslöst av kritikerna.

Politikerna menar att stängslet ändå får effekt. I stället för 67 kilometer öppen gräns blir det sammanlagt en kilometer när hägnet är uppfört.

 

Följer stängslet

– När vildsvin möter ett stängsel följer de det instinktivt tills de finner en öppning. Det gör de över ganska långa avstånd. Jag tvivlar på att detta blir särskilt effektivt, säger Morten Elmeros, biolog vid Århus universitet till DR.

I Polen har en liknande idé skrinlagts eftersom man kommit fram till att det skulle vara ineffektivt med ett stängsel.

Fakta

Den danska svinindustrin exporterade år 2016 för cirka 30 miljarder danska kronor (det motsvarar 44 miljarder svenska kronor). Vid ett utbrott av afrikansk svinpest i landet stoppas exporten till länder utanför EU, en förlust på cirka 11 miljarder kronor (drygt 16 miljarder svenska kronor).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev