I ett försök att stoppa vildsvin som kan bära på afrikansk svinpest kommer Danmark att sätta upp stängsel längs gränsen mot Tyskland. Foto: Martin Källberg

Stängsel längs gränsen ska förhindra afrikansk svinpest i Danmark

Danska regeringen vill stoppa afrikansk svinpest genom att sätta upp ett sju mil långt stängsel längs gränsen mot Tyskland. Afrikansk svinpest ses som ett stort och allvarligt hot mot dansk svinproduktion.

Svensk Jakt Publicerad 22 mars 2018 - 12:24

Danska regeringen och Dansk Folkeparti har enligt public serviceföretaget DR, Danmarks Radio, kommit överens om att försöka stoppa den afrikanska svinpesten vid gränsen. Ett sju mil långt och 1,5 meter högt stängsel ska hålla smittade vildsvin borta från Danmark.

Stängslet kommer dessutom att grävas ner en halvmeter i marken för att stoppa bökande vildsvin.

 

Allvarligt läge

Vägarna över gränsen kommer att förses med färist.

– Jag vill inte ta några risker. Det är en årlig export på 11 miljarder kronor som riskerar att gå överstyr vid ett utbrott av afrikansk svinpest i Danmark, säger miljö- och hälsominister Esben Lunde Larsen, (V), i ett pressmeddelande.

Det nya hägnet kräver en lagändring.

 

Försöker utrota vildsvinen

Ett försök att utrota vildsvin pågår för närvarande i Danmark. Jägare har tillstånd att skjuta vildsvin dygnet runt och fällfångst är tillåten.

Exporten av svinkött till övriga EU beräknas inte påverkas av ett danskt utbrott av afrikansk svinpest. Dansk svinproduktion exporterar årligen produkter till ett värde av 30 miljarder danska kronor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev