Joakim von Braun, expert på IT-säkerhet.

Joakim von Braun, expert på IT-säkerhet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

IT-säkerhetsexpert om läckta jägaruppgifter: En mycket allvarlig händelse

Experten på IT-säkerhet Joakim von Braun anser att det obehöriga intrånget i Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas databas Rovbase är mycket allvarligt.

Joakim von Braun är specialiserad på IT-säkerhet. Han har arbetat både åt den svenska säkerhetspolisen och svensk underrättelsetjänst. Han är också rådgivare i frågor som rör IT-säkerhet inom det privata näringslivet.

När Svensk Jakt ber Joakim von Braun bedöma den anmälda personuppgiftsincidenten i Rovbase säger han:

– Jag ser det som mycket allvarligt, eftersom det rör sig om personuppgifter. Dels har man engagerat en person med starka åsikter i den politiskt infekterade rovdjursfrågan. Dels har man inte sett till att systemet innehåller spärrar som gör att konsulten endast har tillgång till de register som han ska arbeta med.

 

Egna problem

Joakim von Braun menar att de som engagerat konsulten har bäddat för sina egna problem.

– Att välja en person som är djupt engagera i den ena sidan av den infekterade rovdjursfrågan är rent dumt. Det finns förstås en uppenbar risk att en sådan person utnyttjar situationen, och den risken borde de ansvariga beaktat.

– Varför har konsulten kunnat gå in och titta på uppgifter i personregister som han inte ska arbeta med? Varför har han haft tillgång till dessa delar i databasen? Det är sådana frågor som Datainspektionen kommer att ställa under sin utredning av det inträffade, säger Joakim von Braun.

 

”Att välja en person som är djupt engagera i den ena sidan av den infekterade rovdjursfrågan är rent dumt. Det finns förstås en uppenbar risk att en sådan person utnyttjar situationen, och den risken borde de ansvariga beaktat.”
Joakim von Braun

 

Eftersom man på Naturvårdsverket varit medveten om vilken inställning konsulten har i rovdjursfrågan borde man enligt Joakim von Braun valt någon annan för att städa i registret över döda björnar.

– Det finns gott om IT-kunniga människor som inte har några direkta åsikter om rovdjur, säger han.

 

Jävsprövning

Med tanke på konsultens engagemang för rovdjuren, vilket var väl känt, borde också myndigheten gjort en jävsprövning, menar Joakim von Braun.

– Hela engagemanget av den här personen verkar vara oklart. Dels borde man valt en annan person, dels borde systemet varit spärrat i de delar som han inte skulle haft tillgång till. Utan att känna till detaljerna låter det som en databas som borde ha ett bra skydd, som man inte ska kunna gå in och pilla i hur som helst.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev