­
Invasiva arter: 70 miljoner kronor till Jägareförbundet | Svensk Jakt

Invasiva arter: 70 miljoner kronor till Jägareförbundet

Arbetet med – eller snarare mot – invasiva arter blir en allt större del av Svenska Jägareförbundets verksamhet.

På fredagen blev det klart att förbundet efter Naturvårdsverkets upphandling får sitt uppdrag förlängt med fyra år – ett avtal värt totalt cirka 70 miljoner kronor.

Sedan flera år tillbaka har Svenska Jägareförbundet arbetat med att förvalta ett flertal invasiva, främmande djurarter som finns i Sverige. Mest välkänt är kanske arbetet med mårdhunden, men på senare år har arbetet även omfattat arter som stenmård, tvättbjörn, bisam, nilgås, vattensköldpadda och sibirisk jordekorre.

Jägareförbundet har också, på eget initiativ, startat ett projekt syftande till en effektivare förvaltning av mink.

Avtal löper ut 2023

Jägareförbundets projekt Invasiva Arter, som numera kan betraktas som en egen avdelning inom Svenska Jägareförbundet med totalt 13 heltidsanställda, har under de senaste fyra åren haft i uppdrag från Naturvårdsverket att ansvara för förvaltning och utrotning av samtliga EU-listade invasiva främmande däggdjur, fåglar och reptiler inom landets gränser.

Det fyraåriga avtalet löper ut den 31 december 2023. Under våren har Naturvårdsverket upphandlat ett nytt kontrakt med samma ansvarsområde för de kommande fyra åren – två år, med möjlighet till förlängning ytterligare två år – med början 1 januari 2024. Nu står det klart att Jägareförbundet tagit hem även denna upphandling.

– Nivån på naturvårdsnyttan som vi levererat under de 15 år som vi arbetat med invasiva arter för Naturvårdsverket är extremt hög. Därför är det såklart väldigt glädjande att vi får förnyat förtroende att ansvara för detta viktiga arbete, säger Åke Granström, vice generalsekreterare på Svenska Jägareförbundet.

17,5 miljoner per år

Avtalet omfattar cirka 17,5 miljoner kronor per år, en ersättningsnivå som är indexreglerad, vilket över fyra år innebär totalt cirka 70 miljoner kronor. Pengarna kommer från Naturvårdsverkets arbete med biologisk mångfald, och hämtas således inte från Viltvårdsfonden.

– Det nya avtalet innebär att Invasiva Arter går från en årsomsättning på runt 12 miljoner kronor till 17,5 miljoner kronor. Vi kommer att behöva anställa ytterligare en person framöver, berättar P-A Åhlén, tillsammans med Fredrik Dahl projektledare för invasiva arter inom Svenska Jägareförbundet.

– Vi vill samtidigt passa på att tacka alla jägare och övrig naturintresserad allmänhet runt om i landet som skickat in viltkamerabilder och observationer på misstänkta djur, säger Fredrik Dahl.

– Dessa bilder och tips i övrigt är en av huvudnycklarna för framgångsrik förvaltning av invasiva arter. Vi uppmanar alla att fortsätta rapportera in misstänkta djurarter till oss, säger P-A Åhlén.

Läs mer om invasiva arter

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev