Internationell jägarorganisation pressar von der Leyen om vargen

Under hösten uppmanades medlemsländerna, av EU-kommissionen, att inkomma med åsikter kring vargen. Detta efter att kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, öppnat för att ändra vargens skyddsstatus. Nu vill organisationen FACE, som samlar sju miljoner jägare, att hon agerar.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, öppnade tidigare för att ändra vargens skyddsstatus i Art- och habitatdirektivets bilagor. Därefter bads medlemsländerna att lämna in synpunker gällade vargen – något som Jägareförbundet uppmanade jägare i Sverige att också göra.

Nu har den europeiska jägarorganisationen FACE som samlar sju miljoner europeiska jägare, genom ordförande Torbjörn Larsson, skrivit ett öppet brev till von der Leyen. Anledningen är att organisationen vill se verkstad.

”Jag vill berömma Europeiska kommissionen för att ha lanserat det samråd i september för att samla in aktuella uppgifter om vargpopulationer och deras effekter. Detta är en viktigt steg i linje med önskemål från Europaparlamentet”, står det i början av brevet och fortsätter med:

”Det stora antalet inkomna svar visar att vargen påverkar landsbygden. Vi förväntar oss att majoriteten som engagerade gjorde det för att de upplevde att deras röster inte har hörts, vilket möjligen står för 90 %+ av svaren.”

Vidare uppmanas von der Leyen att ta nästa steg för att införa praktiska lösningar för att säkerställa att lämpliga förvaltningsramar finns på plats för att säkerställa samexistens.

Organisationen listar därefter ett antal punkter de anser är viktiga.

Enligt vår åsikt behöver EU ”ett stort rovdjurspaket” för att:

1. Ändra bilagorna till habitatdirektivet.

2. Förtydliga flexibiliteten i EU:s vägledningsdokument om strikt skydd så att detta dokument återspeglar och ger verklig mening åt dina senaste uttalanden, särskilt i ditt pressmeddelande om ”Wolves in Europe”, den 4 september 2023.

3. Implementera ett nytt tillvägagångssätt för att bedöma vargens bevarandestatus i linje med dess gränsöverskridande ekologi.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev