Myndigheterna har beslutat att vargen i fråga får avlivas, efter ansökan om ett undantag i den tyska naturvårdslagstiftningen. Foto: Etienne Ansotte & Ingemar Pettersson (i hägn)

Fick sin ponny dödad – EU-topp vill sänka vargens skyddsstatus

En varg dödade EU-ordförandens ponny och ska skjutas – nu verkar Ursula von der Leyen för att sänka de europeiska vargarnas skyddsstatus.

Den tyska regionen Hannover har utfärdat ett officiellt skyddsjaktstillstånd för den varg som dödade en av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens ponnyer i september.
Ponnyn dödades i en vargattack när den betade tillsammans med en annan ponny som ägs av familjen von der Leyen, nära Hannover i norra Tyskland.
Myndigheterna har beslutat att vargen i fråga får avlivas, efter ansökan om ett undantag i den tyska naturvårdslagstiftningen.

Problemvarg

Vargen är en så kallad problemvarg – ett begrepp i Tysklands lagstiftning som gäller när en varg upprepade gånger attackerar boskap eller på annat sätt visar sig närgången.
Enligt uppgifter på Euractiv.com har vargen, förutom ponnyn, dödat 12 får och kor. Dna-analys har bekräftat att den specifika vargen dödade familjen von der Leyens ponny.

Uppluckring

Ursula von der Leyen har i ett brev uppgett att hon har instruerat EU-kommissionens avdelningar att ”göra en djupgående analys” av vargens hotade status, efter en uppmaning att luckra upp bevarandereglerna.
Hon har också uppmanat ledamöterna i EU-parlamentet att lämna in ytterligare bevis på att ”vargarten inte längre är hotad i Europa”.

Resolution

I slutet av november antog Europaparlamentet en icke-bindande resolution som uppmanar EU-kommissionen att nedgradera vargens skyddsstatus för att hjälpa tamdjurssektorn.

Ny EU-resolution om rovdjur och skydd av tamdjur

Samtidigt kan von der Leyen möta motstånd i sin strävan att ompröva skyddsstatusen.
Miljökommissionären Virginijus Sinkevičius är en förespråkare för att skydda stora rovdjur och försvarade nyligen gällande EU-lagstiftning i frågan, efter kritik från flera medlemsländer, skriver Euractiv.com.

EU-parlamentet tar åter upp vargproblemet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev