I Östergötland är det inte möjligt att sätta ut invandrade rysk-finska vargar, enligt länsstyrelsen. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Inget område för vargutsättning i Östergötland

Premium

Länsstyrelsen i Östergötland har inte hittat någon plats där det är lämpligt att sätta ut invandrade finsk-ryska vargar.

Tillsammans med ytterligare sju län har länsstyrelsen i Östergötland fått regeringens uppdrag att ta fram lämpliga platser för utsättning av finsk-ryska vargar.

Uppdraget är nu slutfört och länsstyrelsen rapporterar att man inte har något område som lämpar sig för en sådan åtgärd. Tre områden och två delområden har visserligen identifierats där det juridiskt sett kan sättas ut varg, men inget av dessa kan ändå anses som lämpliga, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Vi har inte kunnat hitta något område i Östergötlands län som har uppfyllt alla nödvändiga kriterier, säger Marie Larsson enhetschef, enheten för livsmedel veterinär och vilt.

 

Område utan jägare

Samråd har genomförts mellan länsstyrelsen och Naturvårdsverket och övriga utsedda län för att ta fram kriterier för områden där utsättning skulle kunna göras.

Grundkriterierna ska vara att området är statligt ägt och att ingen har jakten på marken. Utifrån det har hänsyn tagits till andra vargrevir, tamdjursbesättningar, om där finns rovdjursavvisande stängsel, vägar och järnvägar samt befolkningstäthet.

 

Sömning varg

I pressmeddelandet skriver länsstyrelsen att man funnit fem områden som uppfyller grundkriterierna. Tre av dessa utgörs av öar, som på grund av omgivande vatten inte kan anses säkra att sätta ut varg på, eftersom en sömnig sådan riskerar att drunkna när den vaknat upp efter transporten.

De övriga två områdena faller på att de inte kan uppfylla övriga kriterier, såsom tät förekomst av tamdjursbesättningar.

 

Inte genomförbart

Länsstyrelsen ska också redovisa hur ut en utsättning av ryska vargar ska förankras hos allmänheten. Med hänvisning till oron som finns hos allmänhet, tamdjursägare och jägare sedan länet fick ett eget vargrevir, anser man att det troligen inte är genomförbart.

– Det troligaste scenariot är att en flyttad varg vid uppvaknandet genast ger sig iväg, vilket kan innebära att försök till förankring enbart skapar en onödig oro, säger Marie Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev