Det blir ingen utökning av vargjakten i reviren Andån och Ryssjön. Detta trots att det finns varg kvar i båda områdena. Foto: Olle Olsson

Ingen utökad vargjakt i Gävleborgsrevir

UPPDATERAD TEXT Det så kallade Ryssjöreviret bestod egentligen av två revir. Det visarna dna-analys av fällda vargar vid årets licensjakt. Nu står det dessutom klart att länsstyrelsen i Gävleborgs län inte utökar tilldelningen i vare sig Andån eller Ryssjön.

Sex vargar sköts inom Ryssjöreviret. Det handlar om alfaparet i reviret samt tre av deras avkommor.

Men en av de fällda vargarna, en ungvarg på 26,9 kilo, tillhörde ett för länsstyrelsen okänt revir. Det visar dna-analys. Den unga hanvargen sköts strax nordöst om Oslättsfors och det står därmed klart att ”Ryssjöreviret” egentligen bestod av två vargrevir.

Ungvargen, som föddes våren 2020, är en årsvalp från ett nytt par. Dna-analys visar att föräldrarna är en tik som är född i Ryssjön och en hane som är född i Sjösvedenreviret.

Svaren dröjer om vargjakten utökas: ”Vi är lika intresserade som alla andra”

 

Men ingen av vargarna i alfaparet i det okända reviret finns kvar. Modern till ungvargen sköts den 12 oktober med stöd av paragraf 28. Vargen sköts när den angrep en älghund i den södra delen av Ryssjöreviret.

Varg fälld – skytten skyddade sin hund

Fadern till ungvargen sköts på skyddsjakt den 5 oktober i den norra delen av Ryssjöreviret. Skyddsjakten beviljades efter att vargen uppträtt oskyggt samt dödat lamadjur.

Varghane sköts på skyddsjakt

Länsstyrelsen vet inte om det finns fler kullsyskon till den fällda ungvargen.

 

Tio Andåvargar

Tio vargar sköts inom Andåreviret vid årets licensjakt. Nu har vargarna analyserats och det står helt klart att samtliga fällda vargar i jaktområde Andån tillhörde den utpekade familjegruppen samt att alfaparet fanns bland de fällda individerna.

 

Ingen utökning

Det finns vargar kvar i båda reviren efter jakten. Men länsstyrelsen kommer ändå inte att utöka tilldelningen. Myndigheten skriver på sin hemsida: ”Eftersom antalet tilldelade vargar och alfaparen i respektive revir är fällda anser länsstyrelsen att reviren är upplösta och att syftet med licensjakten är uppfyllt. Detta innebär att inga ytterligare beslut om utökad tilldelning kommer att tas.”

Ansvarig tjänsteman vid länsstyrelsen i Gävleborgs län har inte gått att nå för en intervju på fredagseftermiddagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev