Nu uppdagas nya märkliga turer i den så kallade jakthärvan i Västmanland. Foto: Lars-Henrik Andersson

Huvudvittnet: ”Polisen försökte få mig inlagd på psyket”

Allt fler märkliga omständigheter framkommer kring den så kallade jakthärvan i Västmanland. Advokat Sven Severin, som försvarar den misstänkte 69-åringen, säger att utredningen nu måste läggas ner. Åklagaren Lars Magnusson hävdar däremot att utredningsläget är gott och att det lutar åt att han väcker åtal.

I helgen blev det senaste av de brev som åklagarens hemliga huvudvittne har skickat till miljöåklagare Lars Magnusson offentligt, genom att publiceras i den Facebookgrupp som bildats som stöd för den misstänkte 69-åringen.
I tidigare brev har vittnet förklarat att hon inte längre medverkar i utredningen, och att hon inte står bakom det hon uppgett under förhör och kontakter med polisen. Hennes uppgifter resulterade i att fem män från Västmanland misstänks för olika grader av jaktbrott. Flera av dem häktades, vissa av dem fick tillbringa en månad i häkte.
I det senaste brevet beskriver huvudvittnet detaljerat hur poliser från Nationella operativa avdelningen för artskyddsbrott utnyttjat att hon varit i ett psykiskt utsatt tillstånd, då hon under en depression fann en utväg genom att ange sin make ”och hans jaktkamrater för illegal rovdjursjakt, på grunder och uppgifter som helt saknar sanning”.
Åklagarens hemliga källa påstår att förhör har hållits med henne utan att hon förstått att det varit förhör, att polisen försökt få henne inlagd på psykiatrisk avdelning för att på så sätt ha kontroll över henne, att hävda att hon behövde personskydd och tvinga på henne en vistelse på hemlig ort, för att nämna något ur denna långa och mycket detaljrika berättelse.

 

Nytt för advokat

69-åringens advokat Sven Severin, som har tagit del av vittnets brev, konstaterar att där finns uppgifter som är mycket besvärande för utredningen, särskilt för poliserna i artskyddsgruppen.
– Av vad jag förstått har vittnet skickat brevet till åklagaren i samråd med sin advokat, vilket tyder på att det är korrekta uppgifter. I övrigt kan jag bara bedöma trovärdigheten genom att läsa brevet, säger Sven Severin.

Sven Severin, försvarsadvokat.

Severin är och har varit engagerad i andra både pågående och avslutade fall med misstankar om grova jaktbrott, där han har ifrågasatt hur utredningarna bedrivits och hur misstankar uppstått och formulerats.
– Men något liknande det som pågår inom utredningen i Västmanlandfallet har jag aldrig tidigare varit med om. Åklagarens hemliga huvudvittne, vars uppgifter har legat till grund för spaningsinsatser och en sådan integritetskränkande åtgärd som telefonavlyssning, tar tillbaka det hon tidigare påstått. Hon hävdar att hon pressats av polisen och att det hon sagt under förhör inte är sant. Åklagaren borde dra konsekvenser av det och i vart fall avskriva de brottsmisstankar som stöder sig på den hemliga källan, säger Sven Severin.

 

Lutar åt åtal

Men några sådana planer har inte miljöåklagare Lars Magnusson. Han hävdar istället att utredningsläget är gott. Han hoppas att kunna ta ett beslut om åtal innan sommaren.
– Som det ser ut nu så lutar det åt att jag väcker åtal. Om det hinns med till sommaren är lite osäkert, jag inväntar bland annat kontroller och analyser av information som har funnits på bland annat datorer och telefoner.
Innehållet i breven som han fått från sitt hemliga vittne vill han inte säga något om.
– Jag kommenterar inget som de hörda i utredningen har lämnat, säger Lars Magnusson.
På en hypotetisk fråga, vad han skulle göra om ett vittne tar tillbaka vad som tidigare sagts, säger Lars Magnusson att man i ett sådant fall måste utreda vilka uppgifter och misstankar i utredningen som påverkas.

 

Så kallat hemliga

Om en sådan utredning pågår vad gäller huvudvittnet i Västmanlandfallet vill han inte kommentera.

Miljöåklagare Lars Magnusson. Foto: Marie Gadolin

– Men alla misstankar i en utredning prövas kontinuerligt, säger Lars Magnusson.
Finns det bevis som inte framkom under häktningsförhandlingarna?
– Ja, det finns det säkert.
Du låter osäker?
– Häktningsförhandlingarna var så kallat hemliga, och jag kan inte säga något mer om bevisläget i utredningen. Men i det läget hade vi inte hunnit gå igenom någonting av det som tagits in.

 

Åklagarens case

Sven Severin känner inte till några ytterligare bevis mot hans klient än de som framkom under häktningsförhandlingen, det vill säga att hans klient skojat med sin syster i ett avlyssnat telefonsamtal där han använt ordet gråben samt det hemliga huvudvittnets uppgifter om att han skulle ha överlämnat ett bekämpningsmedel till hennes man med syftet att förgifta varg.
– Nej, något ytterligare har inte framkommit under förhör som hållits eller vid kontakter med åklagaren. Med den information jag har förefaller det som att åklagaren inte har mycket, om ens något, att bygga ett case på, säger Sven Severin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev