Afrikansk svinpest kan spridas till tamsvin via vildsvin. Foto: Johnny Olsson

Hotet från afrikansk svinpest ska utredas

Jordbruksverket får nu i uppdrag av regeringen att utreda behovet av åtgärder för att hindra afrikansk svinpest från att spridas till Sverige.

Afrikansk svinpest har spridit sig i flera delar inom EU och utgör ett allvarligt hot mot EU:s och Sveriges grisproduktion, skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

Regeringen har därför beslutat att ge Jordbruksverket i uppdrag att utreda om det finns behov av ytterligare förebyggande åtgärder för att hindra att smittan sprids till Sverige.

 

Intensivt arbete

I Sverige pågår redan ett intensivt arbete hos myndigheter och andra berörda aktörer för att hantera ett eventuellt utbrott av afrikansk svinpest. Som ett led i detta arbete ges Jordbruksverket nu i uppdrag att tillsammans med berörda aktörer utreda om det finns behov av ytterligare förebyggande åtgärder för att hindra att smittan sprids till Sverige.

Jennie Nilsson (S). Foto: Lars-Henrik Andersson

– Vildsvinen utgör redan i dag ett stort problem för svenska lantbrukare och ett utbrott av afrikansk svinpest riskerar få stora konsekvenser för grisnäringen. Sverige behöver vidta de åtgärder som bedöms nödvändiga för att hindra att sjukdomen får fäste här, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

 

I linje med LRF

Beslutet kommer samtidigt som Lantbrukarnas riksförbund, LRF, uttryckt en önskan som går i samma riktning, om att Jordbruksverket ”upprättar en plan för avskjutning av vildsvin, om/när ASF kommer till Sverige”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev