Situationen för lantbruket är övermäktig, särskilt när det gäller vildsvin, anser LRF. Foto: Martin Källberg

LRF vill ha omarbetad jaktlagstiftning

Lantbrukarnas riksförbunds årsstämma antog på onsdagen ett uttalande om viltsituationen i landet. Organisationen vill att jaktlagstiftningen omarbetas.

LRF anser att viltförvaltningen i Sverige inte klarar att reglera viltstammarna. Man hävdar att viltet dikterar förutsättningarna för både livsmedels- och skogsproduktion.

I ett uttalande under stämman sägs att lantbrukare och skogsägare står maktlösa när viltet orsakar skador på både gröda och skog, utan att de får någon kompensation. Skadorna är helt oacceptabla, anser LRF.

 

Arbete pågår

I en artikel på Land Lantbruks hemsida betonar LRF att det pågår hårt arbete för att begränsa ökningen av vildsvin samt dov- och kronhjort i samarbete mellan jägare och lantbrukare i delar av landet. Men man anser att situationen är övermäktig, särskilt när det gäller vildsvin.

”Om utvecklingen tillåts fortgå som den har gjort kommer vi inte kunna bedriva vare sig jord- eller skogsbruk i en del områden”, skriver LRF i uttalandet.

 

Reglerad utfodring

LRF vill därför se en omarbetning av jaktlagstiftningen och kommer med förslag:

• Riksdagen måste reglera utfordringen av klövvilt.

• Viltförvaltningen måste bli mer hållbar och därför måste regeringen tillsätta en ny jaktlagsutredning med målet att ta fram en ny jaktlagstiftning som är anpassad till dagens verklighet.

• Livsmedelsverket måste öka takten och presentera ett enkelt och billigt system så att jägare får sälja vildsvinskött direkt till konsument.

• Inför statliga subventioner på trikintester av vildsvinskött så att avskjutningen kan öka.

• Tillåt användning av drönare med kamera vid jakt efter vildsvin.

• Jordbruksverket behöver ta hotet med afrikansk svinpest (ASF) på allvar och upprätta en plan för avskjutning av vildsvin, om/när ASF kommer till Sverige. Förebyggande arbete i form av ökad avskjutning måste också till.

 

Källa: Land Lantbruk

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev