– Historiskt sett har alla de här arterna funnits på Öland, säger Erica Lindquist, ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets. Foto: Jan Henricson

Jägarna ser inte kronviltet som ett hot

Jägarna på Öland är kritiska till att Lantbrukarnas riksförbund, LRF, vill sätta stopp för vildsvin, dovvilt och kronvilt på ön. I stället vill de förvalta de viltstammar som finns, skriver Ölandsbladet.

Misstänkt olaglig utsättning har vid flera tillfällen polisanmälts, men utredningarna har lagts ner. Senast för ungefär en vecka sedan gjorde LRF en polisanmälan om utsättning av kronvilt.

LRF vill förhindra att vildsvin, dov- och kronvilt etableras, då man är orolig för skador på vallar och åkrar.

– Öland ska inte behöva vara med om detta. Vi kan inte sitta stilla och se på när nya arter introduceras, sa Pär Åberg, sammankallande i LRF:s viltgrupp, i Ölandsbladet.

Men Borgholms jaktvårdskrets och Mörbylånga jaktvårdskrets är emot en utrotning av arterna.

Erica Lindquist. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Vi ställer oss absolut inte bakom någon form av olaglig utsättning. Det är bra att de polisanmäler om de misstänker detta, säger Erica Lindquist, ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets, till tidningen.

– Historiskt sett har alla de här arterna funnits på Öland. När dessa stammar har ökat på fastlandet så har individer även dykt upp på Öland, säger Erica Lindquist och påpekar att det finns möjligheter till skyddsjakt om lantbrukare drabbas av skador.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev