Kronvilt på Öland kan vara olaglig utsättning. Foto: Peter W Eriksson / Mostphotos

Kronvilt på Öland kan vara människors verk

Kronviltet har etablerat sig på Öland. Det kan enligt lokala LRF-avdelningar bara ha skett genom att de transporterats till ön, vilket polisanmälts som en olaglig utsättning.

Svensk Jakt Publicerad 17 juli 2019 - 09:12

Det är SVT Nyheter Småland som berättar om de lokala LRF-avdelningarna i Mörbylånga och Borgholm, som har reagerat på att det förra året plötsligt dök upp kronvilt på ön. Sedan tidigare har även dov och vildsvin etablerat sig på Öland och lantbrukarna ser en risk för att nya viltarter ska påverka både jordbruket och ön speciella fauna.

De anser dessutom att det senaste tillskottet kronvilt knappast kan ha simmat till Öland, utan att djuren transporterats över bron.

 

Kan förändra flora och fauna

– Är det ett stort omfång så kan det bli skador på grödor och annat för lantbrukarna. Vi har en känslig natur på Öland med känsliga örter och blommor. Vi har kvar fjolåret i färskt minne med en extrem torka och nu har vi fler djur som ska överleva helt enkelt, säger Roger Gustavsson, kommungruppsordförande LRF i Mörbylånga kommun till SVT.

Men misstankarna är svåra att utreda och polisen har redan avskrivit anmälan med hänvisning till att det är uppenbart att brottet inte går att utreda. Som skäl anges att det inte finns några spår att gå på.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev